Saltar apartados

La Universitat d'Alacant organitza per primera vegada La Fira de la Cultura Gitana

El pròxim dilluns 4 de novembre arranca un ampli programa d'activitats de quatre dies que inclou un acte institucional, tallers, una exposició, la celebració del Dia Internacional de la Llengua Gitana i un festival de flamenc i música gitana

 

Alacant, 31 d'octubre de 2013

El pròxim dilluns 4 de novembre, a les 11 h, la Universitat d'Alacant inaugura la I Fira de la Cultura Gitana, amb un ampli programa d'activitats destinades a acostar diversos aspectes de la cultura gitana i donar-los a conèixer des d'una perspectiva cultural i acadèmica. La Fira està coorganitzada per la UA, l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP) i per la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), amb el patrocini de la Diputació Provincial d'Alacant.

El rector de la UA, Manuel Palomar, inaugurarà la Fira amb un acte institucional que tindrà lloc en la plaça d'Europa del Campus (al costat de la Facultat de Dret), en el qual l’acompanyaran Ramón Fernández i Nicolás Jiménez, president i consultor de FAGA respectivament; Juan Bautista Roselló, diputat de Cultura, i la directora general d'Acció Social de la Conselleria de Serveis Socials, Pilar Albert.

Durant l'acte inaugural el rector hissarà la bandera gitana, al mateix temps que un cor de 16 xiquets del col·legi Natzaret interpretarà l'himne gitano Gelem Gelem. Després de l'acte institucional s’inaugurarà l'exposició en la planta baixa de l'Aulari II, a les 12 h.

Els organitzadors d'aquesta iniciativa asseguren que la cultura gitana forma part de la cultura espanyola des de fa més de 500 anys en els quals les dues cultures han interactuat mútuament, per la qual cosa “l’existència d'un component gitano en la cultura espanyola i d'un component espanyol en la cultura gitana és indefugible”. Per a entendre en la seua complexitat la cultura espanyola, passada i present, és necessari incorporar-hi la perspectiva gitana, i amb aquesta finalitat s'ha dissenyat l'ampli programa d'activitats.

El dimarts 5 de novembre tindrà lloc la celebració del Dia Internacional de la Llengua Gitana, amb un taller de romaní (idioma gitano) a càrrec de Nicolás Jiménez (de 12 a 14 h) i un segon taller de calaix flamenc a càrrec de David Macías, de 10 a 12 h), tots dos en el Racó dels Poetes (amfiteatre enfront de la torre de control).

La programació inclou en les següents jornades tallers de guitarra, estampació de samarretes, perruquería i maquillatge i el Festival de Flamenc i música gitana que clausurarà la Fira el dijous 7 de novembre amb les actuacions de Fraskito, Rocío Montoya, Flamenquitos de Nazaret, Chavorrillos del Cavanilles i grup Chachipen, a les 18 h, en el Col·legi Major.

Durant els 4 dies de durada de la Fira hi haurà un estand amb informació i materials en les porxades de la Biblioteca General, de 10 a 14 h. Totes les activitats són gratuïtes. Assistència lliure fins a completar l’aforament.

Col·laboren amb la I Fira de la Cultura Gitana l'Associació Gitana d'Astúries (UNGA), Federació d'Associacions Gitanes de Navarra (GAZ KALÓ), Associació Kalé dor Kayikó (Bilbao), Fundació Nazaret, IES Cavanilles, Associació de Promoció Gitana Arakerando (Alacant), Associació Chachipén (el Campello), Unió Romaní i l'Institut de Cultura Gitana. 

 

Exposició “Sandipen. El camí romaní”

Baixos de l'Aulari II. Inauguració: dilluns 4 de novembre, a les 12 h. Durant tot el mes de novembre. Autor: Isaac Motos.

L'exposició Sandipen intenta acostar la cultura gitana d'una forma rigorosa i atractiva a la ciutadania de la qual els gitanos formen part des de fa més de cinc segles. Amb aquest objectiu, l'exposició es divideix en tres blocs temàtics: història, idiosincràsia i música. Els gitanos estem ací, però no se'ns coneix bé, s'utilitzen els estereotips de sempre carregats d'odi i por. L'impuls que mou aquesta exposició és l'intent de contribuir a combatre aquesta ignorància. És un combat per a benefici de tots.

 

Festival de Música Gitana i Flamenc

Auditori del Col·legi Major, el 7 de novembre, a les 18 h.

Hi participen: Fraskito, Rocío Montoya, Flamenquitos de Nazaret, Chavorrillos del Cavanilles i grup Chachipén. L'entrada és gratuïta.

Fraskito: músic (compositor, cantant, guitarrista) que fa flamenc actual, fusionat amb diverses influències.

Rocío Montoya: cantautora que fa gospel espanyol amb algun toc de flamenc.

Flamenquitos de Nazaret i Chavorrillos del Cavanilles: grups de xiquets sorgits dels tallers de música de FAGA que interpreten un flamenc accessible: rumbes, tangos i buleries.

Chachipén: grup sorgit en l'Associació Gitana Chachipén del Campello el repertori de la qual respecta la tradició però no tem a fer incursions en les modernes fusions.

 

PROGRAMA COMPLET

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464