Saltar apartados

La Universitat d'Alacant treballa per protegir els xips de la radiació espacial

 

Alacant, 30 d'octubre de 2013

La Universitat d'Alacant està dissenyant sistemes de protecció per a microprocessadors contra la radiació espacial, que s’apliquen no solament a satèl·lits i vehicles aeroespacials, sinó també a delicats equips en terra que si funcionaren malament podrien provocar problemes crítics.

Anomenat "Desenvolupament de tècniques híbrides de tolerància a fallades per a microprocessadors embeguts", aquest projecte s'està fent en l'Institut de Recerca en Informàtica de la UA, en col·laboració amb Brasil (Universitat Federal Rio Gran do Soul) i la Universitat Carlos III de Madrid. L'equip científic consta d'un grup de 9 investigadors, dirigits per Sergio Cuenca Asensi, director també d'aquest institut. El projecte, que es farà entre enguany i 2014, està finançat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

Explica aquest professor que les tecnologies amb les quals es fabriquen els xips "són cada vegada més susceptibles a fallades induïdes per la radiació espacial ambient, formada per partícules d'alta energia emeses pel Sol i per raigs còsmics, que en impactar en els circuits integrats en pot corrompre el funcionament i produir fallades catastròfiques". Entre aquestes possibles catàstrofes posa com a exemple la pèrdua d'un satèl·lit, l'accident d'un avió o l’activació del coixí de seguretat d'un cotxe mentre es condueix.

"L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar noves tècniques de baix cost per a la protecció dels microprocessadors que controlen sistemes crítics", hi afig, tant a nivell aeroespacial (satèl·lits, aeronaus, etc...) com a nivell terrestre (automoció, sistemes de suport vital en hospitals o ambulàncies, etc...). "L'aplicació d'aquestes tècniques permetrà utilitzar en aquests sistemes microprocessadors comercials com els que inclouen els nostres ordinadors personals o telèfons mòbils, dividint-ne el cost entre 100, fins i tot entre 1.000", un cost que, segons indica, pot arribar actualment als 80.000 euros.

El sistema sobre el qual estan treballant és híbrid: inclou tant dispositius físics com programari que puga esmenar o recuperar la informació afectada per les fallades. Actualment el Sol està travessant un període d'elevada activitat amb importants fases d'emissió de radiació que poden alterar serveis vulnerables.

Dins de l'activitat que preveu aquest projecte la UA ha rebut la visita de 3 professors. L'any pròxim un científic brasiler s’hi quedarà durant un any i un becari postdoctoral estarà 11 mesos en la universitat brasilera.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464