Saltar apartados

Investigadors de la UA patenten un protector de barreres de seguretat fet amb residus de posidònia oceànica

Alacant, 8 d'octubre de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat un protector de barreres de seguretat a partir de residus de posidònia oceànica, amb la finalitat de minimitzar el risc de les lesions en les carreteres.

La tecnologia, patentada pel grup de recerca de Tecnologia de Materials i Territori, és de gran utilitat per a revestir els suports de les barreres en les carreteres, i permet absorbir i dissipar gran part de l'energia cinètica que es produeix en un xoc, evitant esquinçaments i amputacions en els casos en què és el cos humà el que impacta contra aquests suports.

El dispositiu consisteix en un element absorbidor d'impacte fabricat a partir d'una barreja de residu de posidònia oceànica amb conglomerants orgànics o inorgànics hidràulics.

Aquesta barreja, explica el professor José Miguel Saval Pérez, responsable de la recerca “es fa pastant prèviament els components en sec, residu i conglomerant, per a posteriorment afegir-hi l'aigua i perllongar-ne el pastat. Després del pastat, s'introdueix en un motle on es produeix la compactació. Immediatament, es procedeix al desmuntatge de la peça, i aquesta es deixa guarir a temperatura ambient”.

“Tambié s'ha previst la utilització d'additius com colorants comercials, compatibles amb el conglomerant utilitzat, de manera que pot variar-se el color de l'absorbidor en funció de les necessitats de senyalització i d’entorn pel qual transcorre la via de comunicació”, hi afig José Miguel Saval.

S'han fet assajos d'impacte per a absorcions d'energia de 4116 joules, és a dir, absorbiria l'impacte d'un cos el pes del qual fora de 75 kg, el qual colpejara contra el suport a una velocitat aproximada de 38 km/h. Així mateix, s'han fet proves de càrrega sota deformació de les quals es desprèn que el material absorbeix aproximadament el 40% de la càrrega transmesa.

L'opció d'utilitzar el residu de posidònia oceànica com a matèria primera per a obtenir l'absorbidor d'impacte ofereix una alternativa d'aprofitament d'aquest residu, al mateix temps que evita elevar els costos econòmics i mediambientals de la fabricació de les barreres de seguretat.

 

Comenta aquesta notícia en Facebook i Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464