Saltar apartados

L'Arxiu de la Democràcia estrena portal i vídeo institucional per a celebrar el X aniversari de l%u2019acte anual

Durant la celebració, el dimarts 15 d'octubre, a les 20 h, en la Seu Ciutat d'Alacant, s'homenatjarà els nous donants

 

 

Imatges d'arxiu de la celebració de l'Acte Anual de l'Arxiu de la Democràcia de l'any 2012

 

Alacant, 11 d'octubre de 2013

Amb un total de 13 noves donacions entre les quals destaca la documentació personal de José Castaños Lajarín, premsa i revistes des de la dècada dels cinquanta fins a la Transició, o audiovisuals, àudios i fotografies sobre el procés polític del període preautonòmic, la Universitat d'Alacant presenta la desena edició de l'Acte Anual de l'Arxiu de la Democràcia.

Durant l’acte, que tindrà lloc el pròxim dimarts 15 d'octubre, a les 20 h, en la Seu Ciutat d'Alacant, i estarà presidit pel rector de la Universitat, Manuel Palomar, es presentarà la nova pàgina web i un vídeo promocional de l'Arxiu. L'acte comptarà amb la presència del vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés; el president honorífic de l'Arxiu de la Democràcia, Josep Bevià, i el director de l'Arxiu de la Democràcia, l'historiador Francisco Sevillano.

Entre les novetats, el nou portal, a més de millorar la navegació als usuaris, tindrà seccions amb imatges de les exposicions itinerants organitzades per l'Arxiu de la Democràcia, sobre les quals podran fer-se visites virtuals.

L'objectiu principal d'aquest acte, que enguany s'ha volgut vincular a la celebració del dia del País Valencià, és el d'expressar públicament l'agraïment de la Universitat d'Alacant a totes aquelles persones i entitats que al llarg de l'any han col·laborat en el projecte mitjançant el lliurament desinteressat de documentació. És per això que conclou sempre amb el rector lliurant una distinció als nous donants, entre ells Josep Lluís Albiñana i Olmos, José Albero Balaguer, Emilia Bolinches Ribera, José Castaños Lajarín, María Gisbert Sánchez i Josep Sempere. La celebració, que s'ha convertit en l'esdeveniment social principal de l'Arxiu, se celebra de forma ininterrompuda des de l'origen del projecte l'any 2004.

 

Donacions

En 2013, hi ha hagut un total de 13 noves donacions de documentació entre les quals hi ha la documentació personal de José Castaños Lajarín, diputat provincial per Alacant en 1937, secretari del governador civil d'Alacant i comissari polític en la Base Naval de Cartagena fins que es va exiliar a territori algerià. A més, s'ha arreplegat premsa i revistes des de la dècada dels cinquanta fins al període de la Transició.

D'altra banda, s'ha accedit a audiovisuals sobre diversos actes celebrats a Alacant per recuperar de la memòria històrica documentació de l'Associació Club d'Amics de la Cultura de Villena, o documentació sonora i fotogràfica sobre el procés polític del període preautonòmic. Aquesta última part es troba en ple procés de donació per Josep Lluis Albiñana, qui fóra primer president del Consell del País Valencià, òrgan de govern preautonòmic, origen de la Generalitat Valenciana.

Tota la nova documentació estarà disponible, a partir del dimarts, per a consulta, i part podrà ser descarregada a través del catàleg documental en Internet.

 

El projecte

L'Arxiu de la Democràcia és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant, que té com a objectiu principal arreplegar els fons documentals escrits, gràfics i sonors de persones o entitats destacades en el món de la política, la cultura o l'economia alacantines, especialment des del final del franquisme fins als nostres dies. Amb això es pretén assegurar la conservació de la memòria documental de la transició política i la consolidació de la democràcia a Alacant i, a través dels processos de catalogació i digitalització, fer-la accessible als especialistes i al públic en general. Es tracta d'un projecte obert a la participació dels ciutadans, que es nodreix de les donacions d'arxius i publicacions.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464