Saltar apartados

La Universitat d'Alacant, la Diputació Provincial d'Alacant, el Juan Gil-Albert i la Casa de Velázquez presenten el Congrés Internacional Jordi Juan Santacília

 

Alacant, 7 d'octubre de 2013

La Universitat d'Alacant, la Casa de Velázquez, la Diputació Provincial d'Alacant i l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert organitzen el Congrés Internacional Jordi Juan Santacília (1713-1773) en l'Espanya de la Il·lustració. Memòria i Present. L'any en què es compleix el tercer centenari del naixement d'aquest alacantí il·lustrat, que suma a la seua carrera professional els títols de científic, marí, il·lustrat, enginyer, matemàtic i diplomàtic, Jordi Juan reunirà especialistes internacionals per a posar en comú les recerques sobre la seua persona, obra, labor i la seua vida. La trobada se celebrarà en l'Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant els dies 14, 15 i 16 d'octubre de 2013.

La presentació del congrés ha tingut lloc aquest matí en el campus universitari de Sant Vicent del Raspeig, i ha comptat amb les intervencions d'Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d'Alacant: José Luis V. Ferris, director de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i Armando Alberola Romá, catedràtic d'Història Moderna de la UA.

Alberola ha assenyalat que la finalitat del congrés és tant divulgar i acostar al carrer la figura del marí i científic, com donar cabuda a l'alta recerca que es fa sobre l'il·lustrat, per això la col·laboració institucional és vital. El catedràtic hi ha afegit que, conscients dels temps que vivim, la inscripció és gratuïta. Per la seua banda, Ferris ha valorat l'enfocament que es dóna a la trobada, mostrant la disposició de la seua institució per donar suport a aquest projecte, com tots aquells esdeveniments que organitzen les dues universitats públiques de la província.

Quatre blocs temàtics distribueixen els múltiples continguts que acull el congrés i que són: Amèrica i Espanya: els processos de construcció del saber en el segle XVIII; La gestió del saber: científics i tècnics; Poder polític, reformisme, Il·lustració; i Jordi Juan Santacília, espill del seu segle. Una dotzena i mitja de ponències i dues conferències, la inaugural impartida pel catedràtic jubilat de la Universitat de València Antoni Mestre Sanchis, i la que tanca la trobada, per José Luis Peset, professor de recerca del CSIC, s'organitzen entorn dels continguts programats.

En el congrés col·laboren la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (Fundació General de la UA), la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA i l'Assemblea Amistosa Literària. Dirigeixen el catedràtic d'Història Moderna de la UA, Armando Alberola Romá, i Stéphane Michonnea, director d'Estudis de la Casa de Velázquez.

 

Exposició Jordi Juan Santacília

Com a activitat integrada en el Congrés, la UA ha dissenyat l'exposició “Jordi Juan Santacília”, que s'inaugura el pròxim 29 d'octubre i estarà oberta al públic en la sala Aifos del Campus (edifici de Filosofia i Lletres III).

La mostra té 22 plafons i diverses vitrines amb documents i objectes d'interès, disposats en cinc grans seccions que analitzen i exposen els esdeveniments més importants de l'època, la vida i l'obra de Jordi Juan Santacília.

El recorregut expositiu comença amb “L'Espanya de Jordi Juan”, secció que analitza la situació d'Espanya després de la guerra de Successió, la marina i la militarització de la ciència, amb l'objectiu de contextualitzar la realitat històrica de Jordi Juan. El segon apartat de l'exposició aprofundeix en el naixement i els anys de formació del protagonista, la seua família, l'Orde de Malta i les seues primeres expedicions, per a continuar amb la secció “Al servei de la monarquia: viatges i comissions”. Jordi Juan Santacília també va tenir una àmplia i intensa activitat docent i diplomàtica, i a aquestes està dedicada la quarta secció de la mostra. Per finalitzar el recorregut expositiu, els visitants trobaran un últim apartat dedicat a la producció científica, als honors i al reconeixement rebut per Jordi Juan.

 

Més informació

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464