Saltar apartados

Investigadors de la UA inventen un sistema de climatització utilitzant panells ceràmics

Alacant, 5 de setembre de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant del grup de recerca de Tecnologia i Sostenibilitat en l'Arquitectura de la Universitat d'Alacant, junt amb l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER) i l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), ha desenvolupat un innovador panell de condicionament tèrmic en material ceràmic, que permet resoldre la climatització de qualsevol estada d'una forma senzilla, sostenible i eficient energèticament.

La principal innovació d'aquest nou sistema de climatització és la utilització de material ceràmic. El panell incorpora en la cara oculta una estructura de tubs capil•lars, per la qual circula aigua, i permet calfar o refrescar l'estança en la qual s'allotja en funció de la temperatura de l'aigua.

“Fins ara no s'havia utilitzat aquest material combinat amb un sistema de tubs capil•lars de distribució d'aigua”, explica el professor Víctor Echarri Iribarren, director del grup de recerca de Tecnologia i Sostenibilitat en l'Arquitectura de la UA.

“El sistema, solucionat amb panells muntats en fàbrica, es compon de diverses capes i es pot instal•lar de manera senzilla tant en sostres com en parets. El manteniment és mínim i es pot implementar amb múltiples dissenys i configuracions, ja que permet la creació de panells de diferents grandàries i formats”, hi afig Víctor Echarri.

“A més, aquesta innovadora forma de climatització és compatible per a utilitzar-lo en construccions sostenibles, ja que és respectuós amb el medi ambient per contenir ceràmica i polipropilè. El sistema, en treballar amb temperatures de l'aigua moderades, permet usar energies renovables, solar, geotèrmica o biomassa, tant en règim d'estiu com d'hivern. Així mateix, el material aporta altres avantatges com la lleugeresa, el fàcil manteniment i la possibilitat d'establir formats personalitzats a la mesura de les necessitats de l'arquitecte”, indica Víctor Echarri.

La tecnologia s’ha provat amb èxit i permet prescindir de sistemes d'aire condicionat, aire forçat o connectiu, i per això és d'interès per a les empreses fabricants de ceràmica que desitgen desenvolupar una línia de productes basats en aquesta tecnologia.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464