Saltar apartados

Investigadors de la UA participen en un projecte europeu que cerca l'eficiència energètica en les síntesis químiques

Alacant, 18 de setembre de 2013

Investigadors de la Universitat d'Alacant participen en el projecte europeu MAPSIN: "Síntesi assistida per Microones, Ultrasons i Plasma", que té com a objectiu el disseny, la simulació i fabricació de reactors innovadors que permeten realitzar de manera eficient síntesis químiques assistides per fonts d'energia no convencionals.

En concret, segons explica l'investigador Roberto Gómez Torregrosa, director del grup de Fotoquímica i Electroquímica de Semiconductors (GFES) i responsable d'aquesta iniciativa en la Universitat d'Alacant “la finalitat d'aquest projecte és la recerca i el desenvolupament de síntesis altament eficients usant fonts d'energia alternatives. Es pretén realitzar el disseny, fabricació i escalat de microreactors de flux en els quals s'integren catalitzadors heterogenis i en els quals es produïsquen hidrogenacions assistides per microones i ultrasons o per plasma”.

“L’aplicació de processos innovadors diferents als usats habitualment per a les reaccions químiques pot ajudar a millorar el rendiment del procés i pot obrir noves vies per a la transformació química, més eficients i netes, d'acord amb un estalvi energètic i el respecte al medi ambient”, hi afig Roberto Gómez.

La síntesi orgànica amb aportació energètica per mitjans convencionals (escalfament) està sent desplaçada per síntesi en les quals l'escalfament es produeix per irradiació de microones. També estan guanyat pes els processos sintètics en els quals s'apliquen ultrasons o es genera plasma (gas ionitzat) per descàrrega. D'altra banda, hi ha una tendència creixent a la miniaturització i a la utilització de sistemes de flux en l'àmbit del disseny de reactors químics, destaca Gómez Torregrosa.

Totes aquestes tendències, juntament amb altres més tradicionals com l'ocupació de catalitzadors heterogenis, es reflecteixen en el projecte MAPSIN. D'altra banda, el projecte també vol contribuir a fer més sostenible la indústria química i en aquest context es pretén minimitzar el cost energètic i econòmic dels processos així com l'ús de reactius i dissolvents.

“Els resultats de tota aquesta recerca han de conduir al desenvolupament d'instal·lacions industrials en les quals es puguen dur a terme tant hidrogenacions d'alquins com reaccions de fixació de nitrogen, processos de gran importància en la indústria farmacèutica i agroalimentària”, explica Roberto Gómez.

El grup de recerca GFES, en col·laboració amb investigadors dels grups CONCEPT (Computer Optimization of Chemical Engineering Processes and Technologies) i d'Acústica de la UA, emprarà diferents mètodes, tant computacionals per al modelatge i simulació dels microrreactores, com experimentals per a contribuir a la consecució dels objectius del projecte.

La iniciativa, finançada per la Comissió Europea, té un pressupost total superior a 3,5 milions d'euros i estarà vigent fins a mitjan 2016. Compta amb la participació d'universitats, centres de recerca i empreses del Regne Unit (C-Tech Innovation Limited, Coventry University, University of Hull, Syrris limited), Alemanya (Institut Fuer mikrotechnik Mainz Gmbh, Evonik Industries AG, Konstandin & Partner Engineering Gmbh, Uwe Hofer), Països Baixos (Technische Universiteit Eindhoven), Itàlia (Universita Degli Studi di Torino), Suïssa (Dsm Nutritional Products ltd) i Espanya (Universitat d'Alacant).

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464