Saltar apartados

La Biblioteca madrilenya de Benedetti ja està disponible per als usuaris en les noves instal·lacions del CEMAB

El Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti ha inaugurat avui nova seu en la Universitat d'Alacant amb un espai per a consultar en sala tots els materials catalogats que integren la Biblioteca

Alacant, 16 de setembre de 2013

La Universitat d'Alacant ha inaugurat aquest matí les noves instal·lacions del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, després d'haver finalitzat el procés de catalogació de la biblioteca madrilenya que l'autor va donar a la UA i de la qual és dipositària. A partir d'avui, investigadors, estudiants, docents i interessats, podran consultar tot l'abundant material que integra aquesta biblioteca, més de 6.000 volums, “després d’un llarg procés de burocràcia i catalogació en el qual hem treballat amb enorme il·lusió”, segons ha afirmat Eva Valero, directora del CEMAB.

Amb aquest motiu, el rector de la UA, Manuel Palomar, ha inaugurat avui les noves instal·lacions del Centre acompanyat per Jorge Olcina, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA; Eva Valero, directora del CEMAB, i el director adjunt d'El País i escriptor Juan Cruz, amic personal i editor de Benedetti.

El rector, Manuel Palomar, ha destacat en la seua intervenció “la importància de comptar en la UA amb aquest punt de trobada, convertit en espai universitari d'estudi i reflexió” i ha afirmat que “volem enfortir les relacions amb Amèrica Llatina per la seua importància internacional, amb el CEMAB com a centre imprescindible per a aquest objectiu”. Palomar ha assegurat també que la UA fa una aposta decidida per la cultura com a motor de progrés.

Per la seua banda, Juan Cruz ha qualificat l'acte d'inauguració com a “celebració de l'ànima” i ha explicat que la UA “mereix tenir ací l'ànima de Benedetti” pel profund vincle i la gratitud que l'escriptor dispensava per la Universitat d'Alacant “perquè aquesta universitat li va donar la consideració necessària a l'esforç literari de Benedetti, conjuminant tots els seus vessants”.

Jorge Olcina, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, ha volgut posar l'accent en la necessitat de defensar la cultura i els nostres senyals d'identitat amb actes com aquest en els moments que vivim i ha assegurat que “per a la Facultat de Filosofia i Lletres i per als seus estudiants és fonamental comptar amb espais com el CEMAB”.

Finalment, Eva Valero ha afirmat que “els llibres necessitaven una llar i ara la tenen. El Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti és un casa de tots i per a tots”. Les instal·lacions es conceben com un espai polivalent amb una àrea de consulta de materials i una segona zona destinada a celebrar conferències, xarrades o tallers de diversa índole.

Segons ha anunciat Eva Valero, el pròxim mes de maig de 2014 es compliran cinc anys de la mort de Benedetti i, amb aquest motiu, el CEMAB ja està planificant una sèrie d'activitats per a homenatjar el poeta.

 

La Biblioteca personal madrilenya de Benedetti

Mario Benedetti, estretament vinculat a la Universitat d'Alacant, va oferir el seu últim regal a la institució en el 2006: la seua biblioteca personal madrilenya integrada per més de sis mil volums recopilats per l'escriptor durant el seu perllongat exili, iniciat en 1973, i viscut a Espanya des de 1980.

Els llibres que conformen la biblioteca reflecteixen la seua atenció permanent a la literatura i la societat, segons afirma Eva Valero. Entre el material que ara pot consultar-se en el CEMAB hi ha edicions amb la dedicatòria a Benedetti dels autors, llibres comprats per Benedetti que donen mostra de quins eren les seues preocupacions i interessos, així com anotacions en els marges de no pocs exemplars que expressen la seua atenció per la poesia contemporània i per la societat en què vivia. La biblioteca inclou també volums propis de l'escriptor recentment editats i immediatament sotmesos a correccions i variacions, la qual cosa els converteix en material de gran interès per a investigadors, docents i estudiants.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464