Saltar apartados

Palomar: "Considerar l'educació de la joventut com una mercaderia constitueix una regressió cultural fatal i irreparable"

El rector apel·la, en l'Obertura del Curs, al potencial de prosperitat i desenvolupament de les universitats i a la col·laboració “còmplice” de les institucions “per a aconseguir una ràpida eixida a la crisi”

GALERIA D'IMATGES

 

Alacant, 20 de setembre de 2013

La Universitat d'Alacant ha celebrat aquest matí el Solemne Acte d'Obertura del Curs 2013-2014. Després de la lectura de la memòria i la lliçó inaugural, a càrrec del catedràtic de Materials i Tècniques de Restauració de l'Escola Politècnica Superior, Miguel Louis Cereceda, s'han lliurat les distincions pels 25 anys de servei en la institució, i a les persones que s'han jubilat enguany. Especialment emotiu ha sigut el reconeixement al rector honorari de la UA i medalla d'or de la institució, Antonio Gil Olcina, recentment jubilat, així com el moment de la recollida, a càrrec dels familiars, de les medalles que la UA concedeix a títol pòstum als membres de la comunitat universitària morts durant el curs. 

L'acte, que ha comptat amb la intervenció del director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència de la Generalitat Valenciana, José Miguel Saval, en representació del govern valencià, ha conclòs amb la intervenció del rector, Manuel Palomar, que ha iniciat el discurs “rememorant” les conseqüències de la crisi “l'abundància de les seues víctimes”. El rector ha alertat sobre “l’escandalosa” taxa d'atur juvenil i “les seues perspectives problemàtiques” i ha assegurat que “considerar l'educació de la joventut com una mercaderia constitueix una regressió cultural imparable”. Durant la seua al·locució, ha recordat que les taxes de finançament de les universitats espanyoles són netament inferiors a la de la mitjana de l'OCDE, i segueixen en descens des de 2010. En aquest sentit i sobre absència d'universitats espanyoles entre els 200 primers llocs, el rector ha assegurat que si es tingueren en compte criteris d'inversió efectiva en R+D+I, els científics espanyols “serien els més eficients del planeta”.

Palomar ha lamentat l'augment de l'emigració juvenil. “Per propiciar l'emigració dels millors, subvencionem la productivitat d'altres països i afeblim el potencial innovador i productiu que la joventut representa i soscavem la viabilitat de les nostres polítiques de benestar”, ha dit.

Sobre el descens, “per primera vegada des de fa un lustre”, tant del nombre de matrícules de crèdits com d'alumnat en el conjunt de les universitats de l'Estat, el rector de la UA, que actualment compagina la presidència de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes amb la de la Xarxa Vives (que engloba 21 universitats amb identitat cultural), ha criticat l'increment significatiu de les taxes i l'enduriment dels requisits per a accedir a beques. També ha recordat les diferències de preus de “fins al 174%” entre les diferents comunitats autònomes. Palomar ha al·ludit a l'oposició dels rectors valencians a aquestes mesures, així com les seues “reserves”, sobre la creació de noves universitats públiques a la Comunitat, per a les quals ha exigit “les mateixes regles” i “que siguen veritablement privades i autofinançades” per a “no unflar una nova ‘bambolla educativa’ privada”.

El rector ha assegurat que “destruir el sistema científic del nostre país que s’ha conquerit amb tant d’esforç, fa estretir el nostre ja problemàtic futur i estreny les nostres oportunitats”, i ha apel·lat a la necessitat “d’intentar aprendre a col·laborar i a treballar de manera còmplice amb totes les institucions per a aconseguir una ràpida eixida a la crisi”.

El Solemne Acte d'Obertura del Curs Acadèmic ha comptat amb la presència de rectors de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora Mas; el rector de la Universitat Miguel Hernández, Jesús Pastor Ciurana; el de la Universitat Jaume I, Vicent Climent Jordá, i del president del Consell Social de la UA, Francisco Gómez Andreu. Hi han assistit, a més, l'alcaldessa d'Elx, Mercedes Alonso; el de Cocentaina, Rafael Briet; el de Castalla, Juan Antonio Candela, i el de Benissa, Juan Bautista Roselló, en representació de la Diputació Provincial. Entre altres, s'ha comptat amb una nombrosa representació de les diferents corporacions municipals alacantines, del cos diplomàtic amb consolat en la capital i de les forces armades.

 

Protestes per les retallades

Poc abans de començar l'acte, poc més d'una trentena de persones, convocades per la Plataforma en Defensa de l'Educació Pública i el Front d'Estudiants Universitaris, han protagonitzat una cassolada en l'avantsala del Paranimf per a protestar per l'anunciada retallada de 10 milions d'euros en les transferències de 2014 de la Generalitat a les universitats. Responsables de la convocatòria han criticat, a més, “que ni està previst, ni s’espera, el pagament del deute històric (142.000.000 € aproximadament), a la qual cal afegir uns 30 milions que encara no s'han ingressat d'anualitats passades”.

Els protestants han llegit un manifest en el qual, entre altres peticions, han reiterat que la reducció d'inversions en educació superior “posa en perill el normal funcionament de la universitat i en comprometrà clarament la seua supervivència”.

 

Setmana de Benvinguda

El Solemne Acte d'Obertura de Curs marca l'inici de les activitats organitzades per la UA per a donar la benvinguda a l'alumnat de nou ingrés. El programa acabarà el pròxim dia 27 de setembre amb l'Acte de Benvinguda a les Famílies que se celebrarà en el Paranimf a les 17 h.

La inauguració de les activitats serà el dilluns, dia 23 de setembre, a les 11 h, en els baixos de la Biblioteca General, on se situaran els més de 20 estands en els quals es donarà informació sobre els diferents serveis i unitats que conformen la UA. L'acte comptarà amb la participació del rector de la UA, Manuel Palomar, i la vicerectora d'Estudiants, Nuria Grané. El programa, coordinat per l'Oficina del Rector i el vicerectorat d'Estudiants, ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les diferents unitats, centres i serveis de la UA.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464