Saltar apartados

"L'esperança de vida entre les comunitats de romanins és 10-15 anys menor que entre els que no són gitanos"

Piroska Östlin, directora del Programa de la Vulnerabilitat i el Programa de Salut en l'Oficina Regional de l'OMS per a Europa durant un seminari impartit en la Universitat d'Alacant

 

 

Nombrosa assistència d'estudiants i membres de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la UA Piroska Östlin durant el seminari impartit en la Facultat de Ciències de la Salut

 

Alacant, 26 de setembre de 2013

Segons una recent enquesta feta per l'Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i el Banc Mundial, els gitanos són víctimes del racisme, la intolerància, la discriminació i l'exclusió social. Així ho ha apuntat Piroska Östlin, directora del Programa de la Vulnerabilitat i el Programa de Salut en l'Oficina Regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, durant un seminari impartit aquest matí en la Universitat d'Alacant.

Östlin ha explicat el contingut del programa que dirigeix i les activitats que l'OMS realitza per a millorar l'estat de salut de la població romaní a Europa i ha donat algunes dades sobre l'actual situació del col·lectiu. Així, segons diferents recerques i enquestes oficials, “un de cada tres gitanos està en l'atur i el 50% dels xiquets s'enfronten a la desnutrició més de dues vegades al mes”.

Altres indicadors reflecteixen una alarmant situació ja que “al voltant del 45% viu en llars que no tenen almenys un dels següents serveis bàsics: cuina i bany interior, dutxa o banyera i electricitat. A més, al voltant del 90% dels romanins enquestats viuen en llars amb ingressos per sota dels índexs de pobresa nacional”. Factors i indicadors que sens dubte provoquen greus conseqüències per a la salut i per això “hi ha indicis que l'esperança de vida entre les comunitats de romanins és 10-15 anys menor que entre els que no són gitanos”, ha apuntat la directora del Programa de la Vulnerabilitat i el Programa de Salut en l'Oficina Regional de l'OMS para Europa.

Durant l'acte presentat per la degana de la Facultat de Ciències de la Salut, Ana Laguna, i organitzat per l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la UA (IUDESP) i la Facultat de Ciències de la Salut, també s'ha presentat el "Projecte de Centre Col·laborador de l'OMS sobre Inclusió Social i Salut" a càrrec de Daniel La Parra, director del projecte i investigador del IUDESP.

Entre els actes programats durant el seu pas per Alacant, Piroska Östlin es reunirà demà divendres 27 de setembre amb el rector de la UA, Manuel Palomar, per a lliurar-li la còpia de la carta de designació de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (UA-UJI) com a Centre Col·laborador de l'OMS assignada fa un any per a recolzar el treball en matèria de vulnerabilitat i la salut.

 

Piroska Östlin

Directora del Programa de la Vulnerabilitat i el Programa Salut de l'Oficina Regional de l'OMS per a Europa des de febrer de 2012. És professora associada en l'Institut de Salut Pública de Karolinska a Suècia amb un Doctorat en Ciències Mèdiques de la Universitat d'Uppsala. Durant els últims deu anys ha estat treballant per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a assessora especial sobre qüestions socials i salut i d'equitat de gènere i salut. Östlin va ser coordinadora de dos grups de treball en l'OMS (en 2004 i 2009) sobre les prioritats de recerca per a l'Equitat en Salut. Entre altres càrrecs, des de 2001 fins a 2010 va ser membre del Consell de l’Institut Europeu de Salut de la Dona. Les seues publicacions inclouen les desigualtats de gènere, l'equitat i altres temes de salut internacional: “Gender Inequalities in Health: A Swedish Perspective”, Harvard University Press, 2001, “Engendering International Health; The Challenge of Equity”, MIT Press, 2002, i “Gender Equity in Health: The Shifting Frontiers of Evidence and Action”, Routledge, 2010.

 

Notícia relacionada:

L'OMS designa centre col·laborador l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau de la UA

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464