Saltar apartados

La UA, pionera en l'ús de 'drones' com a eina per a la docència i recerca en el camp de l'Enginyeria Civil

Aquest vehicle aeri telecomandat, de baix cost, permet enregistrar material audiovisual inèdit i obtenir dades i detalls d'obres

 

 

Alacant, 4 d'abril de 2014

Un lleuger vehicle telecomandat de no més de 20x20 centímetres, segur, i de fàcil ús, és l'última incorporació a la innovació educativa i investigadora de la Universitat d'Alacant. Des de fa un mes, emmarcat en un projecte XARXES de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE), el Departament d'Enginyeria Civil (DEC) de la UA està apostant per la utilització de RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), és a dir, drones, com a eina aplicable a la docència i recerca en el camp de l'Enginyeria Civil, especialment en les àrees dels transports, terreny i estructures. 

"En aquests moments la recerca, pionera a Espanya en l'àmbit universitari, es troba en els primers passos i proves de maneig. En aquest sentit, ja estem planificant l'obtenció de dades i imatges en diferents àrees i espais de difícil accés per a estudis de trànsit, de construccions particulars com ximeneres, entre altres", apunta Luis Bañón coordinador del projecte. 

Es tracta d'una eina versàtil i econòmica que permet capturar imatges i vídeos en alta definició durant 25 minuts, i a una altura màxima de 300 metres depenent de les condicions climàtiques. A més, a través d'una senzilla aplicació per a telèfons intel·ligents es pot visualitzar a temps real la captació que realitza el dron. "Sens dubte les seues característiques tècniques et permeten un control absolut i segur sobre l'aparell ja que, gràcies al seu GPS, el dron torna al seu punt de partida sense necessitat de dirigir-lo amb el control de comandament", hi afig Bañón. 

Un dels objectes primordials del projecte és obtenir un material docent de qualitat a través de la producció de documentació i dades gràfiques relacionades amb diferents assignatures del Grau d'Enginyaria Civil. Una informació que, tal com indica Luis Bañón, "fins ara podia aconseguir-se però emprant mitjans més costosos". 

De moment, un equip multidisciplinari de professorat està assistint a sessions formatives per a aprendre a pilotar l'aparell, i està fent una sèrie de vols pilot abans de procedir a la selecció i enregistrament del material docent i a la posterior postproducció. 

"Els drones són un tipus de tecnologia emergent amb un gran potencial en el camp de l'enginyeria, per això esperem mostrar bons resultats i popularitzar-ne l’ús", finalitza el coordinador del projecte.

 

Vídeos pilot realitzats 

https://www.youtube.com/watch?v=ZaiGgto1i6I

https://www.youtube.com/watch?v=fJpstSs9e2A

https://www.youtube.com/watch?v=s1fBNX44DtE

https://www.youtube.com/watch?v=hmWBfOF3Y1c

 

 

Imatges del vehicle aeri telecomandat utilitzat pel professorat i investigadors de la UA i algunes de les fotos preses durant les proves pilot del dron.

 

Comenta aquesta notícia en Facebook o en Twitter.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464