Saltar apartados

Baltasar Garzón considera que la nova Llei de Jurisdicció universal espanyola "torna a convertir les víctimes en víctimes i les menysprea"

L'exmagistrat va oferir una multitudinària conferència en la Universitat d'Alacant dins de l’espai Seu Oberta

 

Alacant, 15 d'abril de 2014

Prop de 300 persones, sobretot joves estudiants de la Universitat d'Alacant, van assistir ahir a la conferència sobre “El presente y el futuro de la jurisdicción universal en España”, impartida per l'exmagistrat Baltasar Garzón. L'acte s'emmarca en l'espai de debat sobre temes d'actualitat Seu Oberta, realitzat en col·laboració amb el diari El País i aquesta ha sigut la primera sessió que, per qüestions de capacitat, s'ha traslladat al campus universitari. Durant la presentació, el rector de la UA, Manuel Palomar ha sigut l'encarregat de contextualitzar la ponència en el marc de la recent modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial relativa a la Justícia Universal, que elimina la capacitat dels jutges espanyols per a investigar crims contra la humanitat comesos fora del territori nacional.

Garzón s'ha mostrat extremadament crític amb la llei a la qual, en sintonia amb diferents magistrats, ha qualificat “d’inconstitucional” i a la qual ha acusat de “tornar a convertir en víctimes i menysprear” encara més les víctimes de genocidis, crims de lesa humanitat o de guerra. “És la primera vegada en la història de la legislació espanyola que el sobreseïment (o arxiu) de determinades causes processals no és competència dels jutges sinó dels legisladors”, cosa que considera aberrant.

El conferenciant ha iniciat la xarrada amb un repàs històric del que ha anomenat “espècie de galeria d'horrors”, en la qual ha aprofundit en els genocidis de Ruanda, Armènia, el Tibet o el Sàhara, a més dels duts a terme en les diferents dictadures d'Amèrica Llatina dels anys 70 i 80. Baltasar Garzón ha insistit a més, en la impunitat que suposa aquesta Llei en altres matèries “de summa gravetat” com el narcotràfic, el terrorisme, el tràfic de persones o l'explotació sexual, i l'ha qualificat de “llei desatre” en la qual l'articulat i el preàmbul “no casen”. Garzón, que s'ha declarat “molt preocupat”, ha demanat que s'apliquen les convencions internacionals sobre drets humans subscrites per Espanya i que aquesta llei anul·la.

Sobre la premura de l'aprovació de la llei sense un avantprojecte, el conferenciant ha assegurat que “no es pot legislar a colp de martell. Les víctimes són universals i no pot haver-hi categorització. El dia que li llevem el matís ideològic a l'hora de defensar les víctimes haurem avançat en justícia universal i drets humans”. En aquest sentit, l'exmagistrat ha atribuït la urgència en l'aprovació “a les pressions xineses i nord-americanes”. “No tinc dades però crec que gran part del deute públic espanyol està escorada del costat asiàtic”, sosté i hi afig que “els Estats Units no consenteixen la ingerència i ací estan el tema de les tortures a Guantánamo i el cas Couso” en el qual s'investiga les causes de quatre persones durant la guerra de l'Iraq.

En l'actualitat, l'exmagistrat compagina la direcció del bufet ILOCAD SL (International Legal Organization for Cooperation and Developement), amb seu a Madrid, on a més exerceix d'advocat, amb la presidència de la Fundació FIBGAR, Organització pro Drets Humans i Jurisdicció Universal, la seu de la qual també està constituïda a Madrid.

En les imatges, diferents moments de la conferència celebrada en l'Aulari II de la Universitat d'Alacant.

 

GALERIA D'IMATGES

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464