Saltar apartados

Comunicat de la CRUE - Erasmus: Erasmus: Continuem construint Europa

 

Alacant, 15 d'abril de 2014

Aquestes últimes setmanes s'ha generat una inquietud en la comunitat universitària espanyola entorn del programa de beques de mobilitat europea Erasmus.

Per primera vegada , amb el llançament del nou Programa Erasmus+ de la Comissió Europea, el Ministeri d'Educació  Cultura i Esport ha publicat una nova convocatòria pròpia complementària de l'habitual de la UE. A partir del curs pròxim, les beques Erasmus per a estudiar en universitats europees seran a Espanya dues beques diferents sota el mateix nom. Els alumnes amb més bones notes i un alt domini de l'idioma del país de destinació rebran 350 euros mensuals. Els que tinguen un expedient més pobre i menys nivell en la llengua estrangera, solament 250 euros.

Uns 10.000 estudiants podran concórrer a aquesta convocatòria d'ajudes, denominades Erasmus.es, finançades pel Ministeri d'Educació  en el marc del Programa Erasmus+. Aquesta convocatòria exigeix, però, requisits addicionals, entre els quals hi ha que l'estudiant  aporte un diploma acreditatiu del nivell B2 de la llengua de la docència de la universitat de destinació, mesura que, pel fet de no haver-se conegut amb antelació, impossibilita l'accés a aquestes beques als estudiants que no disposen d’aquest títol. Les universitats no podem estar d'acord  amb tots aquells canvis que impliquen una reducció en la durada de les estades –tal com indiquen les directrius del govern pel que fa a l'aplicació de l'Erasmus+ de la CE i al del programa Erasmus.es–, en el nombre dels estudiants beneficiats o en l'ajuda econòmica percebuda.

 

Erasmus i el lloc de les universitats espanyoles en el món

El Programa Erasmus es va posar en marxa al final dels anys vuitanta, quan a penes hi havia estudiants a Espanya que hagueren viatjat a l'estranger; i des de llavors s'ha convertit en la gran referència de la cohesió social i cultural de la UE, que l’últim curs ha permès a 36.889 estudiants beneficiar-se d'una experiència vital, acadèmica i professional. A més, cal destacar que avui dia, el nostre país és l'origen i destinació preferent d'estudiants Erasmus de tot Europa. Les últimes dades indiquen que 39.300 alumnes estrangers han escollit una universitat espanyola per a ampliar la formació.

Sobre la base dels reconeguts èxits assolits per aquest programa, durant els últims anys s'ha produït un notable esforç de finançament, no solament per part de la Comissió Europea, sinó pel Ministeri d'Educació, les comunitats autònomes i també per les universitats.

El Programa Erasmus, reconegut fa 10 anys amb el Premi Príncep d'Astúries a la Cooperació Internacional com un dels programes d'intercanvi cultural més importants de la història de la humanitat, ha sigut el motor fonamental de la internacionalització de les universitats espanyoles.

Aquest programa d'intercanvi ha esdevingut un element dinamitzador en els processos  d'internacionalització i de modernització de la docència, la recerca, la innovació i la gestió, ja que als programes d'intercanvi d'estudiants cal sumar-hi els programes d'intercanvi de professors i personal d'administració.

S'han creat estructures de suport i acollida dels estudiants i del personal estranger, i s'han internacionalitzat els currículums i els processos per a adaptar-los a les necessitats i als controls de qualitat internacionals. Les nostres universitats tenen ara una visibilitat i capacitat d'atracció internacional que no hauríem pogut aconseguir sense disposar del programa Erasmus.

Sens dubte, un dels atractius més importants per a la participació en el Programa Erasmus és la repercussió que té en l'accés al mercat de treball. Les empreses requereixen un perfil de professionals no solament que dominen idiomes, sinó també que tinguen iniciativa, mentalitat global i habilitats interculturals. A més d’això, molts són els beneficis que ha aportat aquest programa, entre els quals creiem que s'ha de destacar una idea, la que, per cert, ha fonamentat el programa: la confiança. Durant aquests 27 anys, les universitats no solament europees, sinó de tot el món, han reconegut la tasca de les universitats espanyoles per la seua participació en aquest programa basat en el respecte, la flexibilitat i la tolerància.

Per tot això, no s'han d'empitjorar les condicions d'aquest programa, que ha permès que tant la ciència com el coneixement espanyol haja millorat la seua posició internacional aquests últims anys.  

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464