Saltar apartados

Manuel Palomar sol·licita la finalització de les mesures excepcionals que afecten l'estudi, l'activitat docent i la recerca

Alacant, 30 d'abril de 2014

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, acompanyat del seu equip de direcció, degans i deganes de les diferents facultats, i del president del Consell d'Estudiants, ha sol·licitat aquest matí en roda de premsa que s’eliminen les mesures excepcionals que afecten l'estudi, l'activitat docent i la recerca. L'acte ha estat emmarcat en una acció conjunta de presentació d'un comunicat subscrit per tots els rectors i rectores que formen part de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Tal com ha assenyalat el rector, “es compleixen dos anys de l'aprovació del RDL 14/2012, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, una norma que ha afectat l'organització de l'activitat docent, les expectatives professionals de tots els empleats públics i, per tant, també els de les universitats”. En aquest sentit, Palomar ha insistit en la necessitat “d’eliminar la taxa de reposició que ha provocat que les plantilles de professors, investigadors i personal d'administració i serveis s'hagen convertit en places interines i precàries. En concret, en la Universitat d'Alacant, des de 2011 s'ha produït un descens de 2.000 persones en el cas de personal docent i investigador (PDI)”.

En el marc de les beques, ha destacat “que les últimes mesures han canviat la seua naturalesa de dret per una ajuda competitiva que trenca amb la igualtat d'oportunitats. Així mateix, el descens d'ajudes Erasmus ha restringit la mobilitat europea dels estudiants”.

En el camp de la recerca, “les retallades pressupostàries han produït una aturada en R+D+I irreparable per a molts dels nostres grups de recerca i ha provocat un descens considerable de becaris adscrits a molts dels projectes de la Universitat d'Alacant”, ha recordat.

En aquest context, “els rectors considerem especialment doloroses i difícilment justificables, pel seu mínim impacte econòmic, les mesures que afecten els joves. L'increment dels preus públics dels graus i, molt per damunt d’aquests, el dels màsters, afecta les possibilitats formatives dels nostres joves en un moment especialment negatiu per a l'ocupació. L'accés a la professió acadèmica es troba tancat per a ells, excepte les escletxes que deixen les insatisfactòries taxes de reposició. Aquestes retallen les perspectives dels professors universitaris en la seua carrera acadèmica i minen la motivació per a la millora permanent en docència i recerca”, segons recull el comunicat presentat a Alacant per Manuel Palomar.

El document subscrit per tots els rectors i rectores que formen part de la CRUE, assenyala que “els preus públics de matrícula en les universitats han de ser accessibles i raonables en tots els nivells formatius. Ha de recuperar-se el sentit de les beques i ajudes com a garants de l'equitat. Ha de tornar l'autonomia de gestió de l'activitat docent i investigadora de les universitats. Ha de ser possible que aquestes configuren ordenadament les seues plantilles, amb fórmules de renovació i promoció ajustades a la realitat i a la planificació estratègica. Ha de reprendre's el suport a la recerca i a la innovació per a tornar a un camí de creixement, basat en el coneixement i l'especialització intel·ligent i sostenible, que evite la pèrdua de talent i aprofite la formació proporcionada”.

Les mesures del RD 14/2012 -en paraules del rector de la UA- “eren justificables per la conjuntura econòmica del moment” però, davant les afirmacions d'una perspectiva de millora, “enguany el govern ha de tenir un gest amb les universitats i alçar les mesures urgents”.

 

COMUNICAT (PDF)

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464