Saltar apartados

Daniel Escolano dóna la seua obra artística a la Universitat d'Alacant

Alacant, 11 d'abril de 2014

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, ha rebut aquest matí en el seu despatx l'artista alacantí Daniel Escolano Cárcel, en un acte que ha oficialitzat la cessió de tota l'obra d'Escolano a la UA, per desig exprés de l'autor. Concretament, la col·lecció que Daniel Escolano ha donat a la Universitat d'Alacant consta de 78 obres pictòriques, a més d'una considerable quantitat de dibuixos preparatoris i poemes de l'artista. Aquesta col·lecció posseeix un enorme valor artístic perquè destaca de l'artista el seu valor com a gran dibuixant i colorista, i perquè Daniel Escolano és summament conegut i benvolgut en els ambients artístics i culturals d'Alacant i província.

El rector Manuel Palomar ha agraït a Daniel Escolano el seu desig de compartir cultura i art amb la UA que passa a ser la institució dipositària de la seua obra. El vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, ha subratllat que “una institució com la UA pot ser un gran contenidor de l'obra d'Escolano, però també serà una gran difusora del seu treball i li farà justícia artística”.

Daniel Escolano, qui ha estat acompanyat en aquest acte per sa mare i dues de les seues germanes, ha agraït “la sensibilitat amb la qual la UA ha portat el tractament de la meua obra, amb un meticulós procés de catalogació”. De la mateixa manera, Escolano ha destacat el seu desig que persones que posseïsquen part de la seua obra de forma particular la donen a la Universitat d'Alacant, “per a mi seria un honor”, ha assegurat. En finalitzar la seua intervenció, l'autor ha afirmat que “he avançat la meua herència en vida, perquè d'aquesta manera és molt més fàcil dur a terme un estudi detallat de la meua obra”.

En la trobada també han estat presents el professor de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA, Juan Antonio Roche, promotor d'aquesta donació i cosí de l'artista, i la professora Carmen Marimón, acompanyats pel vicesecretari general, Salvador Palazón; el director del Servei de Cultura, Faust Ripoll i el director del Secretariat de Promoció Cultural, Josep Ochoa, entre altres afins de la família Escolano Cárcel.

Segons afirma Juan Antonio Roche, Daniel Escolano, creador d'una obra singular que dibuixa un univers còsmic i uns éssers -humans i animals- personalíssims, que basculen entre el realisme màgic i l'abstracció, ha estat apartat, durant els últims anys, del món de les exposicions a causa d'una greu malaltia de la qual afortunadament s'està recuperant. Però aquesta malaltia no solament el va deslligar de les galeries d'art o dels museus sinó que, també, va posar en perill la col·lecció particular de l'artista a causa de periòdiques crisis que el van conduir a malvendre o fins i tot danyar algunes de les seues obres. Això és el que ha motivat una gran preocupació de l'artista per la destinació última de la seua col·lecció, una col·lecció molt ben pensada per Daniel i que “recull, en essència, el més destacat de la seua llarga producció iniciada als 13 anys i que arriba fins avui mateix, 47 anys després”, afirma Roche.

A partir d'ací, s'inicia un llarg i complicat procés burocràtic. En paral·lel, el MUA i el seu equip, dirigit per Faust Ripoll en coordinació amb Juan A. Roche, du a terme l'inventari de l'obra i inicia el procés de classificació, restauració i emmarcat, així com de preparació d'una exposició amb tota l'obra donada per Escolano, que s'inaugurarà en el MUA el 12 de setembre d'enguany, i d'altres activitats previstes -una exposició antològica al desembre en la sala d'exposicions de la Llotja i, probablement, en la sala d'exposicions de la CAM, tal com ha detallat Roche.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464