Saltar apartados

La Universitat d'Alacant crea un portal per a la gestió eficaç i en obert de totes les dades

Datos.ua.es afavoreix la transparència en la governança i l'emprenedoria a través del desenvolupament d'aplicacions que sistematitzen la informació

En la imatge, d'esquerra a dreta, Francisco Maciá, Manuel Palomar i Andrés Fuster durant la presentació de datos.ua.es

Alacant 9 d'abril de 2014

La Universitat d'Alacant ha presentat aquest matí el Portal de Dades obert, datos.ua.es, que té com a objectiu principal augmentar el nivell de transparència i rendició de comptes a la societat. L'acte l’ha presidit el rector, Manuel Palomar, a qui han acompanyat el vicerector de Tecnologies de la Informació, Francisco Maciá, i el director del secretariat homònim, Andrés Fuster. Un dels valors del nou portal, a més d'obrir les dades, és oferir la possibilitat de sistematitzar la informació a partir de la creació d'aplicacions informàtiques fetes a mida que permeten racionalitzar-la i fer-la més útil i accessible.

El rector ha explicat que el nou portal s'emmarca en la política tecnològica desenvolupada dins del pla estratègic de la Universitat d'Alacant. Segons Palomar “estem desenvolupant una sèrie d'accions de compromís sobre transparència d'informació, reutilització d’aquesta i participació de la comunitat universitària i de la societat civil, en les quals la tecnologia es vincula a la governança”. En aquest sentit, el rector ha recalcat la importància de  “l’alineament de tota la comunitat universitària dins d'aquest eix estratègic de treball per a garantir l'eficàcia i l'eficiència dels recursos”.

 

Generar valor i ocupació

Durant la presentació, els tres han coincidit a assenyalar que un dels principals valors de datos.ua.es és que “permet la possibilitat d'obrir un nou mercat empresarial a partir del talent dels intermediaris de la informació, que amb molt poca inversió i des d'un punt de vista multidisciplinari, pot generar aplicacions que generen valor i facen més útils i accessibles aquestes dades obertes”, per la qual cosa “l’àmbit d'ús d'aquesta informació -hi insisteixen- abasta tota la societat”.

Francisco Maciá ha destacat que “obrir les dades a la societat reflecteix un compromís gran que es pot traduir també en major participació tant de la comunitat universitària com de la societat en general”. Per la seua banda, Andrés Fuster ha sigut l'encarregat de guiar la navegació pel nou Portal, que es posa en marxa amb un catàleg de dades “amb vocació de creixement en funció de les demandes que es vagen generant”, ha explicat. Entre les dades amb què naix el catàleg del nou portal, Palomar ha destacat l'exposició pública de la liquidació del pressupost, cosa completament inèdita fins avui. Són dades de tipus econòmic, de matrícula, de rendiment acadèmic i de gestió administrativa, entre altres.

Per a dinamitzar-ho tot, s'han previst una sèrie d'accions que es posaran en marxa a partir del mes de maig, i que partiran de la convocatòria d'un concurs d'idees per al desenvolupament d'aplicacions. Andrés Fuster ha insistit en el caràcter obert i multidisciplinari d'aquest concurs, ja que “per a tenir idees no és necessària una formació tecnològica i sí una necessitat” i ha posat l'exemple de les aplicacions de gasolineres barates generada a partir de la publicació dels preus feta pel Govern d'Espanya. En aquest sentit, Franciso Maciá ha explicat que un altre dels valors del nou portal és que naix alineat amb les polítiques nacionals de dades obertes, alineades al seu torn amb les europees, així com amb la línia existent en la CRUE, a partir del seu sectorial de noves tecnologies, amb la qual cosa les possibilitats de reutilització de la informació es multipliquen notablement.

La segona de les accions, prevista per al mes de setembre, és un concurs de desenvolupadors d'aplicacions a partir de les idees. En aquest sentit, Fuster ha posat com a exemple una de les aplicacions sobre ofertes d'habitatges en lloguer, que ha desenvolupat el Servei d'Informàtica i que permet fins i tot veure sobre un mapa, distàncies, preus i vacants en cadascuna.

Finalment, en el mes de novembre es duran a terme unes jornades de Dades Obertes en les quals s'analitzarà l'evolució del portal.

Darrere del Portal datos.ua.es està el grup de recerca WAKE, Web and Knowledge, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, a qui correspon la direcció científica del projecte. En aquest sentit, el rector ha ressaltat la importància de la transferència de coneixements i de la participació de la comunitat universitària, també a través dels seus grups de recerca, en la realització del Pla Estratègic.

Durant la intervenció, el vicerector de Tecnologies de la Informació ha aprofitat per a explicar les diferents línies que componen la política estratègica de la UA, en la qual s'emmarca la posada en marxa del portal de dades obertes. Segons Maciá, són accions que passen per l'aplicació de les tecnologies en tots els àmbits de la universitat, des del redisseny d'una nova web més orientada a la societat o la posada en marxa de l'Administració electrònica, fins a l’aplicació a la docència o la creació d'una UA Cloud, la primera pròpia d’una universitat espanyola.

 

Reproducir
Reproducir
Reproducir

Talls de veu de Manuel Palomar, Francisco Maciá i Andrés Fuster

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464