Saltar apartados

La Universitat d'Alacant generalitza els menús saludables en els seus serveis de restauració

La iniciativa, promoguda pel Vicerectorat de Campus, està supervisada pel Gabinet d'Alimentació ALINUA

 

Alacant, 12 de febrer de 2014

Pasta amb carxofes i mató, amb només 430 calories; lluç al forn amb escalivada, amb 420 o llentilles amb verdures, amb 480, són algunes de les suculentes propostes dels Menús Saludables que la Universitat d'Alacant ha instaurat en tots els seus serveis de restauració del Campus de Sant Vicent. La iniciativa forma part del projecte Universitat Saludable que promou el Vicerectorat de Campus i Sostenibilitat, i compta amb la col·laboració d'ALINUA, el Gabinet d'Alimentació de la UA, que supervisen els menús, fan el recompte de calories i controlen l'elaboració dels plats seguint paràmetres saludables.

En una comunitat universitària superior a les 40.000 persones cada vegada són més les que per necessitat o comoditat opten per menjar en el Campus. Però menjar fora de casa no té per què estar renyit amb menjar bé i sa, i aquest és l'objectiu d'aquesta iniciativa que s'està implantant de forma gradual en la restauració universitària.

En aquesta primera fase s'han elaborat sis menús, tots amb una aportació calòrica similar (inferior a les 700 calories), que s'aniran canviant de forma estacional en funció dels productes de temporada. Segons José Antonio Hurtado, vicedegà de Ciències de la Salut i responsable d'ALINUA, “són menús equilibrats amb aportació de verdura, proteïna i carbohidrats que fugen de les salses, la fregitel·la, les pastes refinades i els sucres”. Cadascun compta amb tres plats: un primer amb vegetals (amanides o cremes de verdures), un altre proteic o d'hidrats de carboni amb vegetals (carns, peixos, pastes, arròs o llegums) i un tercer amb fruita o iogurt amb fruita.

“Els plats que componen els menús saludables aniran identificats amb un logo específic i es podran consumir tant per separat com a menú complet”, explica el director del Secretariat de Sostenibilitat i Salut Laboral, José Ramón Martínez Riera, que assegura que a més s'ha pactat un preu similar al de la resta de menús que s'ofereixen en el Campus.

Els menús s'aniran modificant també segons les demandes dels usuaris i la climatologia, però sempre sota la supervisió dels nutricionistes. A més, els resultats serviran per a testar els hàbits alimentaris de la població universitària i analitzar-ne l’evolució.

Des de la posada en marxa el curs passat d'ALINUA, l'objectiu és crear consciència d'alimentació sana i ensenyar a menjar bé. Per això, a més de dietes saludables, s'ofereixen recomanacions per a elaborar-lo i s'adapten als gustos dels usuaris. “Menjar sa no té per què ser avorrit”, assegura Ana Zaragoza, una de les nutricionistes.

Els usuaris principals del Gabinet d'Alimentació són les persones majors de 40 anys, normalment docents o personal d'administració i serveis, independentment del sexe. Encara que influeixen variables com els hàbits, la pràctica esportiva, la constitució física, l'edat i el sexe, l'aportació calòrica mitjana en una dieta normal oscil·la entre les 1.800 i les 2.200 calories diàries i el menjar de migdia ha d'aportar-ne el 30%. La resta, s'ha de dividir en els quatre menjars restants. Per aquest motiu és tan important que siga sana i equilibrada.

 

Més informació

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464