Saltar apartados

Els terratrèmols localitzats en el Vinalopó Mitjà durant el cap de setmana passat "estan dins de la normalitat"

La Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant detecta 6 sismes en les proximitats d'Agost, Montfort, Novelda i Petrer

 

Alacant, 24 de febrer de 2014

Tal com ha publicat la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d'Alacant, el cap de setmana passat es van detectar 6 sismes en el Vinalopó Mitjà pròxims als municipis d'Agost, Montfort, Novelda i Petrer.

En concret, el dissabte 22 de febrer, a les 21.28 h, es va registrar el primer terratrèmol de magnitud 2.3 graus en l'escala de Richter al nord-est de Montfort. A continuació, a les 21.56 h, amb magnitud 2.2, es va produir al sud-oest d'Agost; a les 22.02 h, amb una intensitat de 2.3 graus, de nou al nord-est de Montfort, i a les 23.25 h es va detectar l'últim terratrèmol d'intensitat 1.8 graus al sud-oest d'Agost.

El diumenge 23 de febrer l'activitat sísmica va continuar activa, i es van registrar dos nous terratrèmols, un de 2.4 al sud-est de Petrer a les 01.48 h, i un altre a les 07.14 hores, d'1.6 a l'est de Montfort.

Tal com apunta el director de la Unitat de Registre Sísmic de la UA, José Juan Giner, “es tracta de terratrèmols sense perill que es troben dins de la normalitat tenint en compte les característiques de la zona”. “No és la primera vegada que es donen tants moviments seguits, ja que la zona de risc sísmic va acumulant petits moviments que s'alliberen en un curt espai de temps”, puntualitza.

En aquesta ocasió, sense cap tipus de danys materials ni personals, la població va percebre els terratrèmols perquè “van ser poc profunds” segons Giner, qui recorda que per a mantenir la tranquil·litat és important que la societat conega què fer abans, durant i després d'un moviment sísmic tal com s'arreplega en la web de la Unitat.

 

Què és un terratrèmol?

La part més superficial de la Terra està formada per un mosaic de plaques, a manera d'un gran puzle, que es desplacen molt lentament les unes respecte de les altres. En aquest desplaçament es produeix un xoc i una fricció en les vores, i es trenquen on la deformació supera la resistència de la roca. A causa d'aquesta ruptura es genera una pertorbació (ones) que són les que constitueixen el terratrèmol.

La deformació de les plaques sol ser la causa de la majoria dels terratrèmols que ocorren en la Terra. No obstant això, altres fenòmens poden desencadenar terratrèmols: les erupcions volcàniques o el col·lapse de cavernes subterrànies, talusos, etc. En tots els casos, els terratrèmols són de menys graus.

Senyal registrat de l'esdeveniment ocorregut a les 21.26 h del 22 de febrer a Montfort

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464