Saltar apartados

L'ajuntament de Castalla cedeix a la Universitat d'Alacant una còpia del seu arxiu històric

Es tracta de prop de 50.000 documents datats entre els segles XV i XIX, que gestionarà el Departament d'Història Medieval i Moderna

 

Alacant, 26 de febrer de 2014

Actes notarials, documentació administrativa i urbanística, sentències judicials, correspondència oficial, i un llarg etcètera, fins a completar prop de 50.000 documents, seran accessibles a partir d'ara a través del Departament d'Història Medieval i Moderna de la Universitat d'Alacant, gràcies a un conveni específic signat amb l'Ajuntament de Castalla. Es tracta d'una còpia digitalitzada de l'arxiu històric municipal, “un fons de gran riquesa històrica que conté materials datats entre els segles XV i XIX”, segons informen els catedràtics de la UA Cayetano Mas i Armando Alberola.

El conveni de cessió, que ha tingut lloc aquest matí en el despatx rectoral, s'ha subscrit amb les signatures del rector, Manuel Palomar, i l'alcalde de Castalla, Juan Antonio Candela. Durant l'acte s'ha lliurat un disc dur amb prop de 1,5 terabytes de documentació, l'equivalent a 212 DVD, que l'esmentat departament posarà a la disposició d'estudiants i investigadors.

Manuel Palomar ha agraït a l'alcalde de Castalla la confiança dipositada en la Universitat d'Alacant i ha lloat l'excel·lent treball científic i investigador que es desenvolupa en el Departament que custodiarà la còpia d'aquests fons. Per la seua banda, Juan Antonio Candela ha declarat el seu interès “per promoure i difondre els estudis i el coneixement de la història de Castalla, a partir de les possibles recerques que pogueren sorgir a partir d'aquests materials”. L'alcalde ha explicat que el projecte de creació física de l'arxiu municipal va nàixer en els anys 80 i va comportar, a més, la catalogació i digitalització dels fons.

El professor Cayetano Mas, director del Departament d'Història Medieval i Moderna i Ciències Històriques i Historiogràfiques de la Universitat d'Alacant, ha destacat “l’heterogeneïtat dels materials i el valor històric de determinats fons, com el notarial”. Segons els historiadors, el més rellevant és que presenta una gran continuïtat temporal, per la qual cosa és un dels més complets dels que es conserven, la qual cosa permetrà sens dubte, dur a terme diferents recerques sobre llinatges, famílies i altres qüestions d'índole econòmica del municipi”. Mas ha explicat que el pròxim pas serà habilitar tant la manera de canalitzar les sol·licituds i d'accedir als materials atès que ja hi ha alguns investigadors del mateix departament interessats a consultar els documents.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464