Saltar apartados

La UA i el Museu de la Literatura Romanesa faran activitats culturals conjuntes

El rector, Manuel Palomar, i el director del Museu de la Literatura, Dan Lungu, han signat avui un conveni de col·laboració

 

 

 

Alacant, 26 de febrer de 2014

El reconegut escriptor romanès Dan Lungu, també director del Museu de la Literatura Romanesa (MLR), s'ha reunit avui amb el rector de la UA, Manuel Palomar, per a signar un conveni de col·laboració entre les dues institucions. Els han acompanyat els vicerectors de Cultura, Esports i Política Lingüística, Carles Cortés, i el de Relacions Internacionals, Juan Llopis; la professora i impulsora d'aquesta iniciativa, Catalina Iliescu; el director del Secretariat de Promoció Cultural i Lingüística, Josep Ochoa, i el director titular i artístic de l'OFUA, el també romanès, Mihnea Ignat.

L'acord ratificat avui permetrà posar en marxa diverses activitats d'índole cultural entre la UA i el Museu de la Literatura Romanesa, però també d'intercanvi formatiu i investigador. Concretament el conveni ressenya l'organització de jornades, cursos i tallers, la itinerància d'exposicions entre el MUA i el MLR, i les pràctiques dels estudiants i investigadors de grau i postgrau de Traducció de la UA en la ciutat romanesa de Iasi, on es troba el Museu de la Literatura Romanesa.

El rector de la UA ha destacat la llarga i fructífera col·laboració que la UA ja manté amb altres institucions romaneses com l'Institut Cultural, l'Institut de la Llengua Romanesa o l'Associació ARIPI, a més del Consolat de Romania a la Comunitat Valenciana i l'Ambaixada de Romania a Espanya, i ha assegurat que “la UA és una Universitat oberta al Mediterrani, on els estudiants i investigadors romanesos s'integren perfectament”.

Per la seua banda, Dan Lungu s'ha mostrat molt satisfet amb aquest acord que permetrà “desenvolupar una llengua minoritària com és el romanès gràcies a estudiants i investigadors de Traducció de la UA, també a través de publicacions” o “a través de l'intercanvi cultural amb el MUA, l'Aula de Teatre de la UA o l'OFUA, entre altres”, tal com ha afegit el vicerector Carles Cortés.

El MUA i el Museu de la Literatura Romanesa preveuen intercanviar exposicions d'interès en les dues direccions, entre les quals s'han plantejat com a possibles, una exposició de vestits antics i una altra fotogràfica de l’MLR que albergaria el MUA. Lungu, que es troba de visita institucional en la UA, va oferir ahir una conferència i avui ha visitat, a més, les instal·lacions de la Biblioteca General, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i el MUA.

 

Antecedents de l'acord

La professora Catalina Iliescu va participar en La Fira Internacional de Literatura i Traducció que es va celebrar recentment en la ciutat romanesa de Iasi, sota la direcció de Dan Lungu, director del Museu de la Literatura de Iasi i escriptor d'èxit i professor de Sociologia en la Universitat de Iasi.

Van participar en aquesta Fira els escriptors romanesos més destacats i els seus traductors procedents de més de 25 països. La professora Iliescu i Dan Lungu van forjar l'acord per a oferir noves oportunitats als estudiants i professorat de Traducció interessats en la traducció literària.

El Museu de la Literatura integra 12 museus i té com a patrimoni una sèrie de cases memorials dels escriptors romanesos més destacats, així com la col·lecció procedent del Teatre de Iasi, la companyia del qual va ser de les primeres del país. 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464