Saltar apartados

El CEMAB dóna a conèixer un nou llegat de Benedetti en les anotacions i correccions de la biblioteca que custodia la UA

Alacant, 13 de gener de 2014

El Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CEMAB) ha donat a conèixer un nou llegat de l'autor uruguaià en les anotacions trobades en els exemplars que componen la seua biblioteca personal madrilenya, cedida a la Universitat d'Alacant al setembre de 2006.

La directora del CEMAB, Eva Valero, explica que Benedetti corregia els seus propis exemplars després que s'hagueren editat, en una revisió constant de la seua obra. A més, dins d'alguns dels seus llibres s’han trobat petits papers en els quals anotava les pàgines dels seus poemaris per a llegir-los en recitals. Segons Eva Valero, aquestes troballes revelen aquelles parts de la seua obra que tenien major rellevància per a ell mateix i que són les que volia destacar al públic.

Així mateix, Benedetti triava i anotava frases d'obres d'altres escriptors coetanis, com José Luis Sampedro, Maruja Torres, Juan Madrid, Juan Gelman, Roberto Fernández Retamar, Ángel González, Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar o Luis García Montero, molts d'ells amics personals seus.

Eva Valero indica que entre aquests papers hi ha documents, en els quals l'autor apuntava cites d'aquests i altres autors, així com les reflexions que l’inspiraven i que després servien com a material de treball, fet que pot mostrar part del procés creatiu de Benedetti.

Mario Benedetti va donar al Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la Universitat d'Alacant la seua biblioteca personal, albergada en la casa del carrer Ramos Carrión de Madrid. Amb més de 6.000 volums, complementaris a la biblioteca que l'escriptor va tenir a Montevideo, aquesta biblioteca madrilenya respon als anys del durador exili iniciat en 1973, i viscut a Espanya des de 1980. Després de la possibilitat de tornar al seu país en 1985, Benedetti va prolongar la seua vida a Madrid durant diversos mesos cada any, en els quals la biblioteca va continuar creixent fins que es va donar a la UA.

Aquests fons estan dividits en tres seccions: literatura, revistes i un apartat general, on queden reflectides les seues preocupacions i inquietuds intel·lectuals i personals (futbol, cinema, sociologia, entre altres).

La donació està a la disposició de la comunitat acadèmica en les instal·lacions del centre. La custòdia de tal llegat i el nom que bateja el centre determinen així mateix l'objectiu essencial d'estudi i difusió de l'obra de l'escriptor, en col·laboració amb la Fundació Mario Benedetti de Montevideo.

En 2013 es commemora el cinquè aniversari de la mort d'aquest autor irrepetible, que va estar íntimament lligat a la Universitat d'Alacant.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464