Saltar apartados

L'ONCE col·laborarà amb la Universitat d'Alacant en una recerca sobre ceguesa

L'ONCE col·laborarà amb la Universitat d'Alacant en una recerca sobre ceguesa

 

Madrid-Alacant, 16 de gener de 2014.- L'ONCE col·labora en una recerca de la Universitat d'Alacant que té com a objectiu principal trobar noves teràpies contra la ceguesa provocada per malalties degeneratives de la retina. Liderada pel doctor Nicolás Cuenca Navarro, la recerca té com a títol Noves Teràpies per a malalties neurodegeneratives de la retina: Teràpia Farmacològica amb norgestrel i Gènica amb microARN. Per a això, segons apunta el professor Conca, "hem utilitzat com a models experimentals de retinosi pigmentària, la rata P23H, un animal que té la mateixa mutació que existeix en humans i produeix ceguesa progressiva". Sota el terme retinosi pigmentària s'engloba un ampli nombre de malalties neurodegeneratives de la retina que afecten fonamentalment els fotoreceptors, produint una pèrdua de visió gradual i desembocant en ceguesa.

En l'actualitat no hi ha un tractament efectiu per a la retinosi pigmentària. No obstant això, són diverses les alternatives terapèutiques que s'estan investigant en l'actualitat amb la finalitat de retardar o curar la malaltia. La teràpia gènica, les cèl·lules encapsulades i el trasplantament de cèl·lules mare són alternatives amb un futur esperançador en la curació de la malaltia. Segons el coordinador de la recerca, mentre s'aconsegueix això, “seria interessant estudiar altres possibles tractaments a més curt termini que, almenys, puguen retardar l'evolució de la malaltia”. “S’ha demostrat que els antiapoptòtics permeten obtenir un retard d'aquesta degeneració retinal en alguns models animals de retinosi pigmentària”, assenyala.

 

Peculiaritats del projecte

 

Aquest projecte pretén: a) Determinar el potencial terapèutic de l'antiapoptòtic norgestrel per a retardar o prevenir la mort dels fotoreceptors i la degeneració retinal. b) Establir les diferències d'expressió dels microARNs en la degeneració de la rata P23H. c) Estudiar l'efecte neuroprotector dels microARNs en cultius cel·lulars de fotoreceptors i en la rata P23H. L'eficàcia d'aquests tractaments s'avaluarà amb electroretinogrames, a fi de mesurar l'activitat funcional dels diferents tipus cel·lulars retinals, i amb mètodes d'immunocitoquímica a fi de caracteritzar-ne els efectes sobre la morfologia i connectivitat sinàptica de les neurones retinals.

Dels resultats obtinguts s'espera esclarir els mecanismes bàsics involucrats en la degeneració retinal de la retinosi pigmentària amb vista al desenvolupament de noves teràpies i la possible utilització en la clínica.

1938-2013: 75 anys al costat de la ciutadania

L'ONCE va nàixer en 1938 fruit del valor i el coratge d'un grup de cecs que, en circumstàncies econòmiques i socials infinitament pitjors que les actuals, van ser capaços d'imaginar i defensar un nou model de vida: no volien dependre d'una pensió i es van plantejar viure del seu treball i del seu esforç; volien compartir la seua il·lusió i la seua sort amb la resta de ciutadans a peu de carrer per a anar, a poc a poc, construint societat.

L'ONCE complix la seua missió social a través de diversos projectes que afavoreixen l'autonomia personal, la plena inclusió social i la defensa dels drets dels seus afiliats, sense oblidar la igualtat d'oportunitats, com a ciutadans de ple dret que són.

Per a desenvolupar els seus objectius, l'ONCE es recolza en la prestació de múltiples serveis i en la posada en marxa de diverses activitats, entre les quals destaca el compromís per impulsar l’R+D+I en matèria de ceguesa i deficiència visual, mitjançant la col·laboració en projectes de recerca relacionats amb aquelles patologies oftalmològiques que amb més freqüència són causa de ceguesa total o parcial.

Amb aquestes col·laboracions, l'ONCE pretén estimular el coneixement científic més avançat i innovador sobre la ceguesa i deficiència visual, a fi de fomentar-ne la prevenció i el desenvolupament de teràpies efectives.

 

En la imatge, el doctor Cuenca amb el seu grup de recerca

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464