Saltar apartados

ECISA i la UA determinen vint solucions constructives concretes per a millorar l'eficiència energètica en l'edificabilitat

El projecte d'R+D serà una realitat en edificis més sostenibles, confortables i de major qualitat

 

Alacant, 20 de gener de 2014

ECISA i la Universitat d'Alacant, a través del grup de recerca Tecnologia i Sostenibilitat en Arquitectura de la Universitat d'Alacant, han col·laborat en un projecte per a millorar l'eficiència energètica i l’aplicació pràctica d’aquesta en les futures obres que la companyia constructora faça. Sota la direcció de l'investigador Víctor Echarri Iribarren, el projecte ha conclòs vint solucions constructives concretes.

El treball de recerca desenvolupat per l'equip de la UA, per al qual es van seleccionar cinc construccions fetes recentment per l'empresa ECISA, i entre les quals hi ha habitatges, centres de salut i auditoris situats en diferents poblacions, ha consistit a analitzar les diferents solucions constructives plantejades i obtenir dades reals sobre el comportament tèrmic i l'eficiència energètica dels edificis construïts. Alhora, s'ha procedit a fer simulacions mitjançant programari específic, per a comparar amb les dades reals, simulant possibles noves solucions constructives que foren factibles amb un cost raonable per a l'empresa.

La legislació actual promou la millora de l'eficiència energètica de les noves construccions, però no fixa quines opcions concretes són les òptimes per a cada cas. L'estreta vinculació d'ECISA, companyia general de construccions, amb la Universitat d'Alacant des de fa anys l’ha portada a participar en diferents iniciatives conjuntes amb l'Escola Politècnica Superior de la UA, centre que conjumina les diferents titulacions relacionades amb arquitectura i construcció. En aquest sentit, l'empresa constructora ha volgut avaluar les seues pròpies solucions constructives, determinar els seus punts de millora i establir noves solucions constructives més eficients energèticament a un cost òptim, per a implementar en les futures obres.

Els resultats del projecte se sintetitzen en vint solucions tècniques recomanables per a futurs projectes d'edificació. La metodologia de treball ha portat a elaborar un extens treball d'identificació de punts febles, que deriva en el plantejament de diferents propostes de millora, amb un ampli treball de valoració tant de costos d'execució com de beneficis de confortabilitat per als usuaris. Aquestes conclusions permetran a ECISA donar un valor afegit a les seues construccions, oferir als clients edificis més sostenibles, confortables i de major qualitat, així com poder competir amb altres constructores en l'execució d'obres de rellevància internacional.

La col·laboració de la Universitat-Empresa entre el grup de recerca de la UA, que ha fet els estudis i anàlisis de les dades, i ECISA, ha sigut fonamental; el grup d'Echarri ha aportat el seu coneixement i experiència en el desenvolupament de projectes de sostenibilitat i eficiència energètica en la construcció, junt amb l'equipament tècnic. Les dues parts mostren l’interès per continuar treballant en projectes de millora de l'eficiència energètica en la construcció.

Aquest projecte d'R+D ha sigut desenvolupat durant dos anys i mig, amb un pressupost de 572.812 euros i ha comptat amb el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), a més de la col·laboració de l'Institut Tecnològic de Construccions de la Comunitat Valenciana (AIDICO).

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464