Saltar apartados

Experts nacionals i internacionals es reuneixen en la UA per a analitzar les malalties tropicals desateses a Nicaragua

Alacant, 21 de gener de 2014.

 

Un complet quadre d'experts nacionals i internacionals analitzaran algunes de les malalties tropicals desateses (MTD) en països com Nicaragua. En concret, el seminari “Fam, misèria i malaltia a Llatinoamèrica i el Carib: el paper de la nutrició en les MTD”, tractarà el paper que juga l'alimentació en el context epidemiològic de misèria i pobresa que envolta aquest tipus de patologies.

Un dels principals punts de l'activitat serà fer una anàlisi comparativa d'experiències de millora alimentària en diferents països en desenvolupament per a poder crear una Guia d'Intervenció Educativa a Nicaragua com a mesura de prevenció i tractament de les MTD.

Durant la trobada, que començarà el pròxim dijous 23 de gener en la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Salut, a les 9.00 h, Jorge Alvar Ezquerra, cap del Programa de Leishmaniosi Visceral de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), explicarà les característiques de les MTD, i Fernando Fariñas, director del Centre d'Immunologia Clínica, Malalties Infeccioses i Patologia (CEIP) i president de l'Associació per a l'Estudi de les Malalties Immunològiques (AEEI), les seues mesures preventives i terapèutiques.

En matèria de nutrició i salut, es comptarà amb Estefanía Custodio del Centre Nacional de Medicina Tropical. Institut de Salut Carlos III, i amb Dolores Silvestre, professora agregada de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Cardenal-Herrera de València.

A més, José Miguel Soriano, director de l'Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament de la Universitat de València, aprofundirà sobre l'experiència nutricional en xiquets sahrauís de la regió de Tindouf (Algèria).

Continuant amb l'anàlisi de casos reals, Nelson Caballero, coordinador mèdic dels projectes de Fontilles a Llatinoamèrica, tractarà la problemàtica nutricional de les poblacions més vulnerables de Nicaragua. Finalment, Maritza Landaeta i Yaritza Sifontes, explicaran l'experiència de la Fundació Bengoa en la millora de l'alimentació i la nutrició de la població veneçolana.

El seminari està orientat a l'alumnat universitari, docents de grau i postgrau i professionals de les Ciències de la Salut o de Ciències Socials, així com a qualsevol persona interessada en cooperació internacional, desenvolupament i salut.

Coincidint amb la celebració d'aquesta activitat, en la mateixa Facultat de Ciències de la Salut, es podrà visitar l'exposició de “100 anys treballant per un món sense lepra” de l'associació Fontilles. Una de les malalties que preval en zones de pobresa i que també serà objecte d'estudi durant la jornada de dijous.

 

Programa

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464