Saltar apartados

La Universitat d'Alacant engega el seu II Pla d'Igualtat que incidirà en la prevenció de l'assetjament i l'eliminació dels estereotips

 

L'II Pla d'Igualtat incidirà en la prevenció de l'assetjament i l'eliminació dels estereotips

Alacant, 20 de gener de 2014

Que durant 2013 s'ha produït un increment del 95% en el nombre de catedràtiques i que s'ha detectat una notable tendència cap a l'equilibri entre dones i homes en el professorat (amb un augment del professorat femení en la Facultat de Ciències i en l'Escola Politècnica Superior, al mateix temps que augmenta el nombre de docents homes en Ciències de la Salut i en Educació, on s'imparteixen titulacions molt feminitzades) són algunes de les dades que es desprenen del II Informe diagnòstic sobre la posició de dones i homes en la UA (2013), un dels tres documents en els quals es basa el II Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes 2014-2016, II PIUA, que s’acaba d’aprovar.

Malgrat aquests importants avanços, la delegada del rector per a polítiques de gènere i directora de la Unitat d'Igualtat de la UA, María José Rodríguez Jaume, assegura, entre altres coses, “que tant la presència de professorat en en les diferents àrees de coneixement, com el disseny de les carreres professionals continuen sent asimètriques” i que “encara hi ha molt a fer en matèria d'alumnat”. Per aquest motiu el nou Pla aprovat -que manté l’estructura en set eixos i reformula els setze objectius del I PIUA- vaja a aprofundir en la transversalitat de les polítiques i a incidir, especialment, a prevenir l'assetjament i eliminar els estereotips partint d'accions en les quals vincularà més l'alumnat. En total, es desenvoluparà més de setanta accions, algunes d'aquestes per a completar el I PIUA.

Segons María José Rodríguez, en el II PIUA també “donarem més visibilitat a la violència de gènere i l'assetjament”. Entre les accions previstes en aquest sentit, destaca que les dones víctima de violència de gènere puguen optar a l'exempció parcial o total del pagament dels preus públics per prestació de serveis acadèmics. A més, segons explica, s'està treballant a elaborar diferents protocols específics “per a detectar, prevenir i actuar en els supòsits d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, així com d'actuació en els supòsits de sexting, ciberassetmanet i Internet grooming entre membres de la comunitat universitària”.

Dins del seu caràcter pioner i de servei a la societat, es vincula la política d'igualtat amb la responsabilitat social corporativa de la UA, fent-la extensiva a altres col·lectius socials. En aquest sentit, es dissenyaran una sèrie de programes de formació, dirigits a orientadores i orientadors d'educació secundària, sobre perspectiva de gènere, així com recursos per a combatre estereotips en l'elecció d'estudis universitaris.

Addicionalment, el II PIUA compta amb un eix específic d'igualtat en l'esport, per ser un àmbit estratègic per a les polítiques d'igualtat, “ja que es tracta d'un sector molt masculinitzat amb una important vinculació amb l'entorn social més immediat, en la mesura en què el Servei d'Esports de la UA ofereix serveis i activitats fora de la comunitat universitària”, explica la delegada del rector. L'objectiu és introduir la perspectiva de gènere en el disseny i ús d'espais en les instal·lacions esportives.

El II Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes 2014-2016 es va aprovar en el Consell de Govern del passat 17 de desembre i els tres documents en els quals s'ha basat l’elaboració, tots aquests fets entre els anys 2012 i 2013, són l'Informe d'avaluació del I Pla d'Igualtat de la UA (2010-12), el II Informe diagnòstic sobre la posició de dones i homes en la UA (2013) i l'Informe sobre conciliació, coresponsabilitat i promoció professional en la UA (2013).

Segons María José Rodríguez, a aquests tres documents de referència “cal afegir el nou marc normatiu aprovat durant la vigència del I PIUA, fonamentalment, la Llei 14/2011, d'1 de juny de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, i el Reial decret 1791/2010, pel qual s'aprova l'Estatut de l'Estudiant Universitari, que amplien l'àmbit d'actuació de les polítiques d'igualtat i aprofundeixen en aspectes centrals de l'activitat acadèmica”.

 

Més informació

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464