Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu dirigit a millorar l'assistència sanitària europea

 

Alacant, 22 de gener de 2014

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu que té com a objectiu millorar l'assistència sanitària a través de programes acadèmics i pràctics. El projecte, denominat ISTEW: “Formació per a la millora en ciències de la salut per als treballadors sanitaris europeus”, persegueix millorar la qualitat de la cura de la salut, la reducció de danys als usuaris del servei i les seues famílies i la reducció de l'impacte econòmic en els serveis sanitaris europeus.

La iniciativa, finançada per la Comissió Europea, té un pressupost total de 399.799 euros i tindrà una durada de 24 mesos. El projecte compta amb la participació de la Universitat d'Alacant, Coventry University del Regne Unit, College of Nursing Jesenice d’Eslovènia, Wysza Szkola Ekonomi I Innowacji Lublinie de Polònia, University of Medicine and Pharmacy “Gr. T. Popa” de Romania, Sapienza University of Rome d'Itàlia i University of the West of Scotland del Regne Unit, coordinadora del programa.

“L’atenció sanitària moderna s'enfronta a reptes importants a causa d'un entorn demogràfic amb major edat, malalties de llarga durada i un panorama econòmic difícil. Una de les possibles solucions és la ciència de la millora en assistència sanitària. El personal sanitari està format per experts altament capacitats, però el pensament sistèmic no ha format part dels seus estudis fins ara. Mentrestant, la salut està fallant i els serveis encara no estan al nivell que molts desitgem”, explica Ana Laguna Pérez, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA.

“Ser un bon professional sanitari ja no és suficient i no resoldrà els problemes, en detriment de la qualitat de l'atenció rebuda en l'actualitat. De fet ,un de cada deu pacients ingressats en els hospitals rep danys inintencionadament i al voltant del 50 % d'aquests casos podria haver-se evitat si s'haguera après d'errors anteriors. Per tant, hi ha una urgent necessitat de treballar cap a un enfocament comú i coherent per a millorar la qualitat de l’atenció de la salut”, afig l'Ana Laguna.

L'Organització Mundial de la Salut ha pres mesures per a fer front a açò mitjançant el desenvolupament d'un pla d'estudis de la seguretat del pacient multidisciplinari OMS 2011. Això, però, només permetrà proporcionar una atenció segura, i no la millora de l'atenció continuada.

“El programa ISTEW farà front a aquests desafiaments mitjançant el suport multidisciplinari a les universitats en matèria de salut per a desenvolupar accions conjuntes en la ciència de la millora sanitària i el desenvolupament de la capacitat de millora dins de la seua pròpia força de treball mitjançant la participació d'estudiants de grau i postgrau durant la seua formació professional. En última instància, millorar la qualitat dels sistemes de salut tant per als proveïdors com per als receptors”, indica Laguna Pérez.

El projecte, a més, pretén promoure una major cooperació a escala europea entre els educadors de professionals de la salut, els proveïdors de salut i les autoritats en òrgans decisoris a través d'un procés estructurat de formació i avaluació per part de les organitzacions associades, contribuint així a una major comprensió de les qüestions importants entorn l'educació dels treballadors sanitaris multidisciplinaris a la llum dels canvis demogràfics i els reptes per a la salut de la població.

Els materials educatius desenvolupats estaran a la disposició dels proveïdors d'educació per a la salut en tot Europa, cosa que augmenta les possibilitats de mobilitat dels professionals, així com del personal docent i els estudiants.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464