Saltar apartados

Afaf Meleis: %u201CEl desenvolupament de la formació universitària de la Infermeria ha permès donar prioritat al pacient i a la seua salut%u201D


Investidura de la doctora Honoris Causa Afaf Ibrahim Meleis

Alacant, 28 de gener de 2014

“Accepte aquest guardó en honor dels 16,7 milions d'infermers del món”, ha dit la professora Afaf Ibrahim Meleis durant el seu discurs d'acceptació del doctorat honoris causa per la Universitat d'Alacant, que ha tingut lloc aquest matí en el Paranimf durant la celebració de la festivitat de sant Tomàs d'Aquino. Immigrant d'Egipte i ciutadana dels Estats Units, Meleis és doctora en Psicologia Mèdica i Social, membre de l'Acadèmia Americana d'Infermeria i de l'Il·lustre Col·legi d'Infermeria del Regne Unit. La doctora, que ha reivindicat els estudis universitaris d'Infermeria, ha reflexionat sobre l'evolució d'aquesta disciplina i l'impacte que ha suposat per a les polítiques i la qualitat assistencial dels pacients. Sota la premissa que “el nivell educatiu marca la diferència en la salut i l'assistència sanitària de les persones”, la professora ha assegurat que el desenvolupament de la formació universitària de la Infermeria tant en els estudis de grau com de postgrau, “ha permès desenvolupar millors polítiques d'assistència sanitària que donen prioritat al pacient i a la seua salut i a la qualitat de l'atenció que reben”.

El contacte dels pacients amb les famílies, l'eliminació dels sistemes de contenció als malalts, els nous models de gestió del dolor i cures pal·liatives, la incorporació de noves estratègies d'envelliment saludable o els programes de prevenció per a VIH o Sida són alguns dels avanços en la qualitat de polítiques assistencials que evidencien la importància dels resultats de la recerca que es fan en el camp de la infermeria. “Ens enfrontem a molts desafiaments mundials nous que requeriran la col·laboració entre les ciències”, ha dit.

En aquest sentit, Afaf Meleis ha analitzat camps com el de l'envelliment, la urbanització i els canvis mediambientals en els quals considera que “els infermers ben formats poden treballar com a iguals”.

La professora ha agraït el guardó que segons ella evidencia el compromís de la Universitat d'Alacant “amb els coneixements de la infermeria, la seua ciència i les seues teories”, així com “el reconeixement que els infermers són interlocutors amb la capacitat per a enfrontar-se als urgents problemes de les societats”.

Tal com han glossat les seues padrines, les professores Ángela Sanjuán i Carmen de la Costa, la nova doctora honoris causa és professora d'Infermeria i Sociologia i degana de l'Escola d'Infermeria Margaret Bond Simon, a més de directora del Centre Col·laborador per al Lideratge en Infermeria i Obstetrícia de l'OMS. Entre altres reconeixements va rebre el Premi Presidencial Honorífic a l'Excel·lència i les Contribucions Internacionals en Infermeria d'Egipte i el doctorat honoris causa en Medicina de la Universitat de Linköping, a Suècia.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464