Saltar apartados

Investigadors de la UA patenten un catalitzador que redueix la toxicitat del tabac

Investigadors de la Universitat d'Alacant han desenvolupat un catalitzador capaç de reduir a la tercera part la toxicitat dels fums del tabac

 

Alacant, 30 de gener de 2014

La invenció permet que la nicotina i el quitrà de cada cigarret puga arribar a disminuir en més del 70%, el monòxid de carboni es redueix entorn d'un 30% i altres agents tòxics desapareixen íntegrament, explica Antonio Marcilla, catedràtic d'Enginyeria Química, que compta per al seu projecte amb l'ajuda del programa Prometeu concedida per la Generalitat.

El material que actua de catalitzador és un producte inorgànic no tòxic, de composició elemental similar a la sílice, i amb un baix cost d'elaboració. “Ni l'aroma, ni el sabor del tabac varien, però la persona que es fuma un paquet amb el producte inhalaria només l'equivalent als compostos tòxics de cinc o sis cigars” hi afig Antonio Marcilla.

Marcilla fa nou anys que estudia el tabac junt amb altres set col·laboradors, catedràtics, professors titulars de la Universitat d'Alacant i tècnics de recerca. Després de desenvolupar els catalitzadors i estudiar els additius del tabac, l'equip ha provat com tots dos interactuen en aquest nou projecte dut a terme gràcies al programa Prometeu.

La iniciativa d'orientar l’activitat investigadora al tabac va sorgir arran dels resultats d'estudiar l'efecte dels catalitzadors en el fum produït en la combustió d'altres materials, com la fusta i els plàstics. Ara han descobert que els efectes dels agents nocius del tabac es redueixen considerablement i, per aquest motiu, pretenen comercialitzar el producte, que han patentat a Espanya i Europa.

En la primera fase del projecte, l'equip va analitzar l'efecte dels catalitzadors en el fum que produeix la combustió d'un tabac de referència que elabora la Universitat de Kentucky. Posteriorment, van aplicar l’invent als cigarrets que es troben en el mercat, deu marques comercials de tabac preparat i onze marques comercials de tabac de rotllar.

Els valors varien en funció de la marca, perquè els efectes dels catalitzadors estan condicionats per les particularitats de cada tabac, però els resultats es mouen sempre en rangs excel·lents, per la qual cosa finalment Antonio Marcilla s'ha posat en contacte amb les grans empreses productores de tabac. Segons han assegurat, han mostrat interès dues multinacionals, una distribuïdora de cigarrets i una altra de tabac de rotllar, encara que els químics de la Universitat d'Alacant també estudien la possibilitat de llançar el producte al mercat de forma independent perquè els fumadors de tabac de rotllar puguen afegir-lo als cigarrets.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464