Saltar apartados

La UA sol·licitarà a la Generalitat Valenciana crear dos nous instituts de recerca en gènere i arqueologia

 

Alacant, 30 de gener de 2014

El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant ha donat el vistiplau a la proposta de creació de dos nous instituts universitaris. La tramitació passa ara per l'aprovació definitiva de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, que és qui té les competències en aquest sentit. Els nous instituts es dedicaran als Estudis de Gènere i a la Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric. La vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Amparo Navarro, ha sigut l'encarregada de presentar els projectes, que segons ha explicat, “han tingut un excel·lent informe previ de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva”.

L'Institut d'Estudis de Gènere és una proposta del Centre d'Estudis de la Dona, que dirigeix la professora del departament de Ciències històric-jurídiques Nieves Montesinos i, com comenta Navarro, “serà una transformació d’aquest però amb més entitat acadèmica i investigadora, capaç d'aglutinar professionals de diferents procedències científiques i de continuar de manera multidisciplinària amb una tasca formativa i d'estudi similar a la que ja exercia”.

En el cas de l'Institut Universitari de Recerques en Arqueologia i Patrimoni, la proposta arriba liderada per la catedràtica Sonia Gutiérrez, de l'Àrea d'Arqueologia, del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina, de la Facultat de Filosofia i Lletres. La recerca en arqueologia de la Universitat d'Alacant és una de les més capdavanteres del país, amb grups de recerca en alguns dels jaciments més importants del món, des de Pompeia o la vila de Rufio a Itàlia, fins a Segòbriga, Tossal de Manises o els Banys de la Reina. La creació de l'Institut afavorirà la implicació de moltes altres ciències i disciplines d'estudi de totes les facultats. A més, tal com sosté Amparo Navarro, “som de les poques universitats espanyoles que compten entre el seu patrimoni amb un jaciment arqueològic com és el de l’Alcúdia, bressol d'una peça tan cèlebre com és la Dama d'Elx”.

En un altre ordre de coses, s'han elegit de nous representants de la Universitat d'Alacant per al Consell Valencià d'Universitats i Formació Superior, que seran la degana de la Facultat de Ciències de la Salut, Ana Laguna, i el president del Consell d'Estudiants, David Morcillo.

Per la seua banda, el rector, durant l’informe ha explicat la intenció del Consell de Direcció de fer extensiva la devolució de la paga extra reduïda de 2012 (al fet que obliga una recent sentència interposada per un funcionari de la UA) a tota la comunitat universitària. Per a això, Manuel Palomar ha informat que reclamaran la quantitat corresponent (al voltant d'1,2 milions d'euros) a la Generalitat Valenciana, que en el seu moment no va abonar aquest pagament.

La reunió del Consell de Govern, la primera d'enguany, s'ha celebrat aquest matí en la sala de juntes de l'edifici de Rectorat i Serveis Generals de la Universitat d'Alacant.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464