Saltar apartados

La Universitat d'Alacant celebra la festivitat de Sant Tomás d'Aquino

S'investirà doctores Honoris causa a Afaf Ibrahim Meleis i Consuelo López Nomdedéu i es lliuraran 136 premis extraordinaris

Imatge d'arxiu. Un dels instants de la celebració de Sant Tomás d'Aquino del 2013.

Alacant, 27 de gener de 2014

la Universitat d'Alacant celebra demà dimarts, dia 28 de gener, la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, patró de les universitats. El solemne acte, que tindrà lloc a les 12 h en el Paranimf, començarà amb la investidura com a doctores honoris causa d'Afaf Ibrahim Meleis i Consuelo López Nomdedéu, a proposta de la Facultat de Ciències de la Salut. Pronunciaran les laudiatios Ángela Sanjuan i Carmen de la Costa, per a la professora Meleis i María Eugenia Galiana Salas, per a la professora López.

Després de la investidura i els discursos de les noves doctores honoris causa, es lliuraran els premis extraordinaris de fi d'estudis de doctorat, màster universitari, grau, llicenciatura, arquitectura, enginyeria i diplomatura, que arreplegaran 136 estudiants. A més, es lliuran els dos accèssit dels Premis Nacionals a l'Excel·lència en el Rendiment Acadèmic Universitari, corresponents al curs acadèmic 2009-10, a Miguel Navarro Menargues, d'Enginyeria Tècnica d'Obres Públiques i a José María Asencio Gallego, de la llicenciatura de Dret.

L'acte, que comptarà amb les interpretacions de diferents peces a càrrec de la Coral Universitària, conclourà amb el discurs del rector que serà qui pose fi a la cerimònia, que es retransmetrà per Internet en la següent adreça: http://si.ua.es/videostreaming/paraninfo.html

 

Currículums de les doctores

Afaf I. Meleis, doctora en Psicologia Mèdica i Social, membre de l'Acadèmia Americana d'Infermeria i de l'Il·lustre Col·legi d'Infermeria del Regne Unit, és professora d'Infermeria i Sociologia i degana de l'Escola d'Infermeria Margaret Bond Simon, a més de directora del Centre Col·laborador per al Lideratge en Infermeria i Obstetrícia de l'OMS.

Amb anterioritat a l’arribada a Pennsylvania, la Dra. Meleis va exercir durant 34 anys com a docent en la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles i en la Universitat de Califòrnia a Sant Francisco. És membre de l'Il·lustre Col·legi d'Infermeria del Regne Unit, de l'Acadèmia Americana d'Infermeria, i del Col·legi de Metges de Philadelphia. Així mateix, és membre de l'Institute of Medicine, del Comitè Acadèmic Nacional Assessor de la Facultat d'Infermeria de la Fundació Robert Wood Johnson, del programa de beques Macy Faculty de la Josiah Macy Jr. Foundation, del Consell Assessor en matèria d'Iniciatives per a la Dona del George W. Bush Presidential Center, i del Comitè Assessor sobre Recerca en Salut de la Dona de l'Associació Nacional d'Instituts de la Salut dels Estats Units (National Institutes of Health).

També és membre de la junta de CARE i del Consorci d'Universitats per la Salut Global, i presidenta de l’IOM Global Forum sobre innovació en la formació dels professionals sanitaris i de la Lancet Commission on Women and Health. La Dra. Meleis és també presidenta emèrita i assessora general emèrita de l'ICOWHI-International Council on Women's Health Issues (Comitè Internacional de Salut de la Dona), i antiga ambaixadora mundial de la Iniciativa per a les Xiquetes de l'International Council of Nurses (Consell Internacional d'Infermeria).

La beca de recerca de la Dra. Meleis se centra en l'estructura i organització de la teoria de la infermeria, en les transicions i la salut, i en la salut de dones i immigrants. Ha exercit com a mentora de centenars d'estudiants, especialistes clínics i investigadors de Tailàndia, Brasil, Egipte, Jordània, Israel, Colòmbia, Corea i Japó. És autora de més de 175 articles publicats en revistes de ciències socials, infermeria i medicina. Ha escrit també 7 llibres i més de 40 capítols, així com nombroses monografies i manuals de procediment.

Ha sigut guardonada amb un gran nombre de distincions, premis, doctorats i càtedres honorífiques a tot el món. Entre els guardons que se li han concedit destaquen: el Premi Presidencial Honorífic a l'Excel·lència i les Contribucions Internacionals en Infermeria d'Egipte; el doctorat honoris causa en Medicina de la Universitat de Linköping, a Suècia; el Global Citizenship Award de l'Associació Greater Philadelphia de les Nacions Unides; el Sage Award de la Universitat de Minnesota; el Gloria Twine Chisum Award per a membres distingits del claustre de la Universitat de Pennsylvania, que premia el mèrit en matèria de lideratge social i de compromís amb el foment de la diversitat; i la Chancellor's Medal de la Universitat de Massachusetts. Recentment, la Dra. Meleis ha rebut el premi a la distinció en lideratge internacional de la CGFNS-Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools (Comissió per a Egressats d'Escoles d'Infermeria Estrangeres) per la seua destacada contribució a la comunitat mundial de la salut, el Take the Lead Award de l'associació Girl Scouts of Southeastern Pennsylvania, i el Phylis N. Stern Distinguished Lecture Award de l'ICOWHI.

Així mateix, ha entrat recentment en la galeria d'honor de l'Escola d'Infermeria de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles pels seus esforços a favor de la transformació i l'evolució de la ciència de la Infermeria. A més, en 2013 també va rebre el premi National League of Nursing President’s Award (Premi Presidencial de la Lliga Nacional d'Infermeria) per les seues contribucions a nivell nacional i internacional en matèria de salut, formació i pràctica de la infermeria. També és la guanyadora del premi de la PSNA-Pennsylvania State Nurses Association (Associació Estatal d'Infermers de Pennsylvania) per la seua reconeguda capacitat de lideratge i per la seua dedicació a la infermeria en l'Estat de Pennsylvania (Estats Units) i en el món en general.

La Dra. Meleis és graduada magna cum laude per la Universitat d'Alexandria (1961), màster en Infermeria (1964) i Sociologia (1966), i doctora en Psicologia Mèdica i Social (1968) per la Universitat de Califòrnia a Los Angeles.

Consuelo López Nomdedéu (Castelló, 1940).- Especialista en educació nutricional, Consuelo López Nomdedéu és professora emèrita d'Educació per a la Salut de l'Escola Nacional de Sanitat (Institut de Salut Carlos III). Després de completar els seus estudis de magisteri i obtenir una plaça de professora d'Educació General Bàsica en 1960, va ser seleccionada per a fer, sota els auspicis de FAO/OMS/UNICEF, l'especialitat de nutrició comunitària i d'educació en alimentació i nutrició en la Universitat de Rio Piedras de San Juan de Puerto Rico.

Des de 1964 fins a 1983, va participar, en qualitat de membre de l’equip directiu, en la posada en marxa i coordinació del Programa d'Educació en Alimentació i Nutrició afavorit per UNICEF/FAO/OMS i desenvolupat pel Ministeri d'Educació, el Ministeri d'Agricultura i el Ministeri de Sanitat. En el marc d'aquest programa va dur a terme activitats de recerca, docència i divulgació i difusió relacionades amb l'educació en alimentació i nutrició i nutrició comunitària. Activitats que continua desenvolupant, de primer, des de l'àrea d’Educació i Promoció de la Salut del Ministeri de Sanitat i Consum, i, amb posterioritat, des de l'Escola Nacional de Sanitat.

Autora de més d'una trentena de monografies i materials didàctics relacionats amb alimentació i nutrició i de més d'un centenar de col·laboracions en monografies col·lectives i articles de revista, destaca la seua important trajectòria com a experta en divulgació en alimentació i nutrició a través dels mitjans de comunicació.

Ha sigut professora convidada en les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Complutense, Autònoma de Madrid, Oviedo, Granada, Salamanca, Valladolid, Navarra, UNED i Menéndez Pelayo.

A més de participar en nombrosos grups de treball del Ministeri de Sanitat i Consum, ha sigut consultora de l'OMS, membre del Grup d'Experts del Consell d'Europa.

Sòcia fundadora de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària i de la Societat Espanyola de Nutrició Bàsica i Aplicada, és membre dels consells assessors de diverses fundacions i institucions relacionades amb l'alimentació i la nutrició. Ha rebut, entre altres, les següents distincions: Creu d'Oficial de l'Ordre del Mèrit Civil 1984; Premi a la Trajectòria Professional de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària, 2001; Premi a la Trajectòria Professional de la Societat d'Educació per a la Salut , 2002; Premi a tota una vida dedicada a la nutrició 2005, atorgat per la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD); i Premi Estratègia NAOS d'especial reconeixement públic a la seua trajectòria professional i al seu excel·lent treball per haver realitzat activitats de promoció de la salut i educació sanitària de la població en l'àrea de l'Alimentació i Nutrició. AESAN. 2007.

 

Per a més informació sobre el cerimonial

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464