Saltar apartados

Palomar demana un estudi de viabilitat de les noves universitats privades en la CV i rebutja les pràctiques en centres públics dels estudiants formats en elles

En la celebració de Sant Tomàs d'Aquino

Critica el "retrocés sense pal·liatius" de la província i demana la implicació de les institucions i la inversió en recerca i educació per superar la crisi

Investidura de les doctores Honoris causa, Afaf Ibrahim Meleis i Consuelo López Nomdedéu

Alacant, 28 de gener de 2014

“Les universitats del sistema universitari públic valencià mai vam gastar el que no teníem i no considerem raonable ni pagar excessos que no ens corresponen ni renunciar al que, com que encara se’ns deu, redunda indubtablement en benefici de tots”. Així de contundent ha tancat el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, el discurs de clausura de la cerimònia de sant Tomàs d'Aquino, que ha tingut lloc aquest matí en el Paranimf. En l'acte s'ha investit doctores honoris causa Afaf Ibrahim Meleis i Consuelo López Nomdedéu, a proposta de la Facultat de Ciències de la Salut, i s'han lliurat premis extraordinaris a 136 estudiants amb els millors expedients de grau i postgrau. A més, s'han lliurat dos accésits dels Premis Nacionals a l'Excel·lència en el Rendiment Acadèmic Universitari, corresponents al curs acadèmic 2009-10.

El rector ha criticat durament “el retrocés sense pal·liatius” de la província d'Alacant, amb una renda per càpita “netament inferior a la mitjana de la Comunitat Valenciana i d'Espanya”, qüestions per les quals ha culpat al “finançament insuficient i injust i a l'esgotament del model productiu”. Segons Palomar, les eixides a aquesta situació passen “per la inversió en educació i en R+D i per l'aposta per la innovació, tecnològica, organitzativa o social” -ha assenyalat- i ha demanat “la implicació de les institucions i les empreses”. Conscient que “cal assumir l'austeritat no com a excepció, sinó com a pauta” i reconeixent que “cal evitar els aspectes secundaris” Manuel Palomar ha arremès contra “el tipus de racionalitat que aprova dues noves universitats privades separades per uns pocs quilòmetres i a pocs més de les pròpies del sistema públic que repliquen les mateixes titulacions que ja imparteixen les existents”. En aquest sentit, ha reiterat la necessitat “d’un estudi de viabilitat sobre el nombre de centres d'educació superior que pot suportar el sistema universitari valencià” i que se certifique que les noves universitats privades “compleixen criteris de viabilitat econòmica, sense l'ajuda dels poders públics i els requeriments docents i de capacitat investigadora que es demanen a les universitats oficials”. El rector ha criticat el patrocini de les institucions locals i ha rebutjat que els estudiants que s’hi formen tinguen garantides pràctiques en centres públics.

Palomar ha insinuat que la “incapacidad d'intervenir i corregir evidents errors de mercat” per part de les administracions públiques “que s'atribueixen la capacitat de regular tants aspectes essencials de la vida”, podria interpretar-se “que són institucions al servei d'interessos especials o de si mateixes o, pitjor encara, de ningú”, ha dit.

Durant la intervenció, ha recordat que 9 de cada 10 estudiants universitaris espanyols estudien en universitats públiques que fan, a més, el 99% de la recerca i ha tornat a prevenir contra la creació d'una bambolla educativa universitària privada, que compromet la igualtat d'oportunitats. No obstant això, ha reiterat “una relació de mútua dependència i confiança” amb els poders públics, a qui ha agraït “que mantinguen el compromís del pagament de les mensualitats per a no agreujar els problemes de tresoreria”. Així i tot, no ha deixat córrer la importància de reprendre les qüestions relatives al deute històric.

El solemne acte acadèmic ha comptat, entre altres representants de la societat civil, militar i acadèmica valenciana, amb la presència del director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval, i del president del Consell Social de la Universitat d'Alacant, Francisco Gómez Andreu.

Afaf Meleis: “El desenvolupament de la formació universitària de la Infermeria ha permès donar prioritat al pacient i a la seua salut”

“Accepte aquest guardó en honor dels 16,7 milions d'infermers del món”, ha dit la professora Afaf Ibrahim Meleis durant el seu discurs d'acceptació del doctorat honoris causa per la Universitat d'Alacant, que ha tingut lloc aquest matí en el Paranimf durant la celebració de la festivitat de sant Tomàs d'Aquino. Immigrant d'Egipte i ciutadana dels Estats Units, Meleis és doctora en Psicologia Mèdica i Social, membre de l'Acadèmia Americana d'Infermeria i de l'Il·lustre Col·legi d'Infermeria del Regne Unit. La doctora, que ha reivindicat els estudis universitaris d'Infermeria, ha reflexionat sobre l'evolució d'aquesta disciplina i l'impacte que ha suposat per a les polítiques i la qualitat assistencial dels pacients. Sota la premissa que “el nivell educatiu marca la diferència en la salut i l'assistència sanitària de les persones”, la professora ha assegurat que el desenvolupament de la formació universitària de la Infermeria tant en els estudis de grau com de postgrau, “ha permès desenvolupar millors polítiques d'assistència sanitària que donen prioritat al pacient i a la seua salut i a la qualitat de l'atenció que reben”.

El contacte dels pacients amb les famílies, l'eliminació dels sistemes de contenció als malalts, els nous models de gestió del dolor i cures pal·liatives, la incorporació de noves estratègies d'envelliment saludable o els programes de prevenció per a VIH o Sida són alguns dels avanços en la qualitat de polítiques assistencials que evidencien la importància dels resultats de la recerca que es fan en el camp de la infermeria. “Ens enfrontem a molts desafiaments mundials nous que requeriran la col·laboració entre les ciències”, ha dit.

En aquest sentit, Afaf Meleis ha analitzat camps com el de l'envelliment, la urbanització i els canvis mediambientals en els quals considera que “els infermers ben formats poden treballar com a iguals”.

La professora ha agraït el guardó que segons ella evidencia el compromís de la Universitat d'Alacant “amb els coneixements de la infermeria, la seua ciència i les seues teories”, així com “el reconeixement que els infermers són interlocutors amb la capacitat per a enfrontar-se als urgents problemes de les societats”.

Tal com han glossat les seues padrines, les professores Ángela Sanjuán i Carmen de la Costa, la nova doctora honoris causa és professora d'Infermeria i Sociologia i degana de l'Escola d'Infermeria Margaret Bond Simon, a més de directora del Centre Col·laborador per al Lideratge en Infermeria i Obstetrícia de l'OMS. Entre altres reconeixements va rebre el Premi Presidencial Honorífic a l'Excel·lència i les Contribucions Internacionals en Infermeria d'Egipte i el doctorat honoris causa en Medicina de la Universitat de Linköping, a Suècia.

Consuelo López: “L’acció alimentària està condicionada pel medi i, la majoria de les vegades, sense reflexió”

La nutricionista i experta en alimentació, Consuelo López Nomdedéu ha assegurat que “es necessita un nou enfocament de la problemàtica nutricional tan lligada als estils de vida”. La professora, investida doctora honoris causa per la Universitat d'Alacant a proposta de la Facultat de Ciències de la Salut, ha analitzat com afecten els nous estils a l'alimentació. “S’ha passat d'una economia d'autoconsum a una economia de mercat, de l'estacionalitat, a disposar de tota classe d'aliments en qualsevol època de l'any”, ha explicat, concloent que en l'actualitat, “l’acció alimentària està condicionada pel mitjà i la majoria de les vegades, sense reflexió”.

Com ha recordat la seua padrina, la professora María Eugenia Galiana, Consuelo López Nomdedéu és professora emèrita d'Educació per a la Salut de l'Escola Nacional de Sanitat (Institut de Salut Carlos III), va ser membre de l’equip directiu, en la posada en marxa i coordinació del Programa d'Educació en Alimentació i Nutrició afavorit per UNICEF/FAO/OMS. Ha participat en nombrosos estudis sobre els hàbits alimentaris a Espanya i la seua evolució i va participar en les primeres enquestes fetes en el territori nacional a partir de les quals es van introduir importants programes de formació i conscienciació en salut alimentària.

Durant el seu discurs d'acceptació del doctorat, la professora López ha assegurat que els seus records d'infància i adolescència estan lligats a esdeveniments gastronòmics familiars, dels quals ha conservat “olors, sabors, i maneres de fer!. Segons la nova doctora honoris causa, “menjar bé no és només qüestió de diners, és la necessitat feta saviesa”, cosa que per a ella és una de les raons per a “aprendre a valorar el patrimoni gastronòmic que constitueix un patrimoni cultural alimentari que no hauria de desestimar-se”.

 

Un moment del lliurament de premis especials de finalització d'estudis.
El rector durant la lectura del seu discurs.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464