Saltar apartados

Romanillos reconeix que, amb l'honoris causa de la UA, la guitarra espanyola ocupa el lloc que mereix en la universitat

Alacant, 1 de juliol de 2014

El claustre de professors de la Universitat d'Alacant donava el seu consentiment ahir perquè l'il·lustre violer i investigador de la guitarra José Luis Romanillos fóra investit doctor honoris causa en un emotiu acte celebrat en l'Auditori de la Diputació d'Alacant. La cita d'ahir va tenir diverses coincidències inèdites en un acte acadèmic: és el primer d'aquesta índole que se celebra fora dels espais universitaris, el primer en el qual una universitat reconeix els mèrits d'un artesà violer i l’inclou en el claustre extraordinari de doctors, el primer que reuneix en un mateix escenari alguns dels principals intèrprets de guitarra del moment i el primer que aconsegueix posar dempeus tot un auditori, en una interminable ovació que va posar el punt final a la cerimònia. 

Amb a penes 13 anys, José Luis Romanillos (Guadalajara, 1932) va entrar d'aprenent en un taller d'ebenisteria. Aquell començament marcaria el rumb de la seua vida fins a convertir-li en el violer viu de major reconeixement internacional. Tal com glossava el seu padrí, el rector honorífic de la Universitat d'Alacant Antonio Gil Olcina, Romanillos està considerat com l’Stradivarius de la guitarra. Amb prop de 400 creacions d'instruments de corda pinçada de diferent índole, Romanillos prefereix la denominació de violer a la de guitarrer, per considerar-lo un terme més adequat als instruments que fabrica.

Malgrat que el destí el va apartar de les aules, Romanillos va confessar la seua vocació universitària: “Jo volia estudiar Filosofia i Lletres, pel meu amor a la lectura i l'escriptura”. Va reconèixer també que “avui gràcies a aquest doctorat puc calmar aquell colp del destí. Sempre em va guiar l'entusiasme que un dia la guitarra espanyola arribaria a la universitat i, amb aquest reconeixement, per fi ocupa el lloc que mereix”. Al llarg de la cerimònia va haver-hi innombrables referències al tàndem de l'homenatjat amb la seua esposa, la també investigadora Marian Harris, “sense la seua col·laboració i el seu suport, hauria sigut impossible el meu treball”.

El rector, Manuel Palomar, va recordar que la investidura de Romanillos respon a “la nostra vocació per cuidar el llegat cultural i investigador”. La proposta, que va sorgir de la societat civil amb el suport del magisteri de la guitarra, demostra -segons Palomar- que la societat civil i les institucions públiques són vasos comunicants. “La Universitat d'Alacant s'enorgulleix de comptar amb qui ha sabut conjuminar tradició i innovació”, ha dit el rector, que ha destacat la “vocació universal arrelada a allò local”, que aconsegueix així preservar un patrimoni únic que ha dut la guitarra espanyola a l’Olimp de l'organologia universal.

La representació acadèmica va compartir escenari amb quatre guitarres Romanillos, totes amb nom propi: l'Amistat, les Noces, la Tendra Galván i la Per què, que van cobrar vida amb l'abraçada i les carícies de les seues cordes a les mans d'il·lustres mestres com David Russell, Ignacio Rodes, Carles Trepat i Antigoni Goni, les interpretacions dels quals van evidenciar la qualitat de l'instrument i la vàlua de l’artesà.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464