Saltar apartados

Arxius i biblioteques, jaciments de valor incalculable

Cursos d'Estiu de la UA Rafael Altamira

La Universitat d'Alacant posa en valor el patrimoni bibliogràfic i documental amb un curs a Xixona

Experts internacionals analitzen la importància de les fonts documentals com a elements probatoris i de testimoniatge

 

Alacant, 16 de juliol de 2014

El curs d'estiu de la Universitat d'Alacant Rafael Altamira que s'imparteix a Xixona tracta de donar a conèixer una faceta diferent de la documentació d'arxiu, no solament com a patrimoni sinó com a font d'incalculable valor històric i perquè tenen una utilitat probatòria i testimonial.

En el curs Excavando papeles: los valores del patrimonio bibliográfico y documental, que dirigeixen Verónica Mateo, professora d'Història Medieval, Història Moderna i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat d'Alacant, i la directora de l'Arxiu Històric Provincial d'Alacant, María de l'Olmo Ibáñez, participen experts de talla internacional per a aportar diferents enfocaments a la importància d'aquest material i posar en valor la seua importància com a fonts documentals.

A diferència de la història que, com apunta Verónica Mateo, "ha pogut ser manipulada", els documents donen fe de fets i això els confereix un gran valor, encara que cal saber interpretar-los. De fet, la seua importància es posa de manifest en l'intent al llarg de la història i també en l'actualitat de tractar de fer-los desaparèixer per part de diferents règims, com en el cas recent de les dictadures del sud-americanes, a l'Iraq o a la Franja de Gaza, on bombardegen de forma intencionada llocs que contenen documentació, amb la intenció de fer-la desaparèixer, cosa que també ha succeït a casa nostra.

Un dels protagonistes del curs ha sigut el tresor l'Odissey, la propietat del qual ha pogut ser demostrada a favor d'Espanya, gràcies a la documentació que s'ha aportat davant els tribunals nord-americans, en una xarrada a càrrec de Pilar del Campo, del Museu Naval de Madrid. El filòsof Javier Sádaba, de la Universitat Autònoma de Madrid, ha sigut un altre dels ponents destacats i ha reivindicat la importància del patrimoni documental com un valor per a tota la societat i hauria d'incloure's en l'educació des d'una edat primerenca. La importància de la documentació històrica a l'hora de fer treballs de restauració també s'ha posat de manifest durant les jornades, com en el cas de Pedro Salmerón, arquitecte i conservador, encarregat de la recuperació del pati dels Lleons de l'Alhambra, qui compta que en el seu estudi amb dos historiadors en plantilla, encarregats de realitzar el treball bibliogràfic i documental imprescindible per a la restauració. Un apartat en el qual també destaca la presència de l'alacantí Fernando Cortés, conservador de la catedral de Lincoln, al Regne Unit, i restaurador de vidrieres històriques. Cortés ha parlat de la documentació per als processos de restauració. Durant el curs, els més de 45 alumnes inscrits han pogut fer un taller de treball en l'Arxiu Històric Municipal de Xixona i una visita cultural guiada a la ciutat pel cronista oficial de Xixona.

 

PROGRAMA COMPLET

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464