Saltar apartados

Inundacions, sequeres i incendis forestals es detecten com les principals amenaces per fenòmens naturals en la població del litoral mediterrani

La Universitat d'Alacant estudia la percepció del risc, una eina útil per als serveis de protecció civil i altres entitats de seguretat.

 

Alacant, 14 de juliol de 2014

Passar dificultat per culpa de fenòmens naturals ens fa més conscients de les accions que hem de prendre respecte al medi ambient. Les inundacions, les sequeres i els incendis forestals són les principals amenaces per fenòmens naturals segons la nostra comunitat universitària. Així ho constata l'estudi "Anàlisis de la percepció dels riscos naturals en la Universitat d'Alacant", publicat en el número 61 de la revista científica Investigaciones Geográficas, que edita l'Institut de Geografia de la UA. L'estudi ha sigut desenvolupat pels investigadors de la UA Rodrigo Rudge Ramos Ribeiro (Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi Ramon Margalef), Jorge Olcina Cantos (Institut Interuniversitari de Geografia) i Sergio Molina Palacios (Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada).

Basant-se en una enquesta, que es va penjar en la pàgina web de la UA i a la qual van respondre per correu electrònic i huitanta membres de la Universitat (professorat, alumnes i personal d'administració i serveis), els experts conclouen que és important fer treballs que aporten informació sobre la percepció ambiental o, el que és el mateix, sobre la manera com cada persona valora l'entorn, amb la finalitat de fer més eficient l'aplicació de polítiques ambientals. Les inundacions de 1982 a Alacant són un dels exemples que l'article exposa, per a mostrar com el litoral alacantí, zona residencial i turística del Mediterrani, es veu tradicionalment assotat per aquest fenomen de pluges de forta intensitat, les quals esdevenen el perill climàtic més important del migjorn valencià. Aquestes pluges estan relacionades amb processos de gota freda i solen tenir conseqüències negatives en el territori fins al punt que, com assenyala l'article, durant les tres últimes dècades han provocat grans pèrdues materials i víctimes humanes. Temperatures extremes i terratrèmols són fenòmens que els enquestats perceben com a riscos en quart i cinquè lloc.

La percepció del risc és una eina útil per als serveis de protecció civil i altres entitats de seguretat en els processos de decisions. La valoració de la percepció social del risc d'inundació requereix una anàlisi integrada dels dos sistemes que l'integren: el natural o perillositat i l'humà o l'exposició i vulnerabilitat. El qüestionari va estar disponible a la fi de 2012 i es va fer arribar a tots els departaments de la institució. De tots dels enquestats, el 56 % són homes i el 44 % dones; hi destaca la franja d'edat entre 30 i 49 anys, en la qual se situa el 63 % dels enquestats. Quant al lloc de residència, el 66 % viu a Alacant o Sant Vicent del Raspeig. Els especialistes conclouen que, amb relació a la percepció del grau que han patit amb les inundacions, la distribució de respostes mostra una tendència decreixent per al grau més alt. Els experts revelen, com s'ha observat en la mostra estudiada en l'article, que les persones que passen per dificultats a causa d'efectes de fenòmens naturals són més conscients quant a les accions que hem de prendre respecte del medi ambient.

 

Enllaç

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464