Saltar apartados

Estudiants de Sociologia de la UA participen in situ en un projecte sobre avaluació d'impacte social a Gàmbia

 

Alacant, 22 de juliol de 2014

Un grup d'alumnes d'últim curs del grau en Sociologia de la Universitat d'Alacant, dirigits pel professor Antonio Aledo, ha dut a terme una avaluació d'impacte social (EIS) d'un projecte sobre banca mòbil com a instrument d'expansió eficient de les microfinances per a la generació d'ingressos i reducció de la pobresa. Una experiència en la qual, en una primera fase, van realitzar un treball de recollida de dades secundàries i primeres entrevistes per a conèixer la societat-comunitat on s'anava a executar el projecte, una anàlisi del projecte mateix i una identificació preliminar d'impactes.

La segona fase va consistir en un viatge de camp a Gàmbia, entre el 28 de juny i el 6 de juliol, per a identificar in situ els impactes socioambientals del projecte, entrevistar-ne els actors principals i conèixer el funcionament del projecte. En aquest sentit, Jessica Paola Benítez, Sole Gázquez, Isabel María Juan, Santiago Pardilla, Arantxa Prieto, Lucía Rubio i Patricia Such, els estudiants que han intervingut en l'EIS, van entrevistar el personal gestor de GAWFA (Associació Financera de Dones Gambianes), que actua com a banca gestionant les concessions de microcrèdits en la zona, altres ONG orientades als microcrèdits, el personal de GAWFA desplaçat a les zones rurals on treball i un grups de dones que han engegat petits negocis gràcies a l'ajuda proporcionada pels microcrèdits.

Segons l'alumna Isabel Juan, "ha sigut una experiència enriquidora ja que, com a graduada en Sociologia, he après els passos que comporta una avaluació d'impacte social, com també el procés metodològic que cal dur a terme a l'hora d'abordar un focus grup i les entrevistes personals. A nivell particular, aquest treball m'ha ajudat a apropar-me a una altra cultura diferent a la meua i, gràcies als coneixements sociològics i metodològics, he pogut recaptar informació necessària per a observar sense prejudicis la cultura gambiana i conèixer una poc més la vida dels habitants del Sahel".

"La realització d'aquest projecte ha consolidat sens dubte les eines adquirides com a sociòloga durant la carrera i m'ha donat la possibilitat de viure l'aplicació de la disciplina sociològica des de les parts teòrica i pràctica. El treball de camp va ser molt positiu, ja que observàrem in situ les problemàtiques a què s'enfronten quotidianament aquestes dones i vam conèixer de primera mà els seus negocis, el seu entorn i la seua cosmovisió. Estar immersa en la seua cultura i escoltar directament les diferents veus entorn d'aquest projecte m'ha fet comprendre la rellevància de testar els estudis sociològics directament amb el personal afectat per a la verificació, assenyala Arantxa Prieto, una altra de les estudiants involucrada en el projecte.

Per a Lucía Rubio, observar l'entorn i estar en contacte amb la gent li "ha generat una imatge de la vida dels gambians i d'alguns dels seus costums; ara tinc en compte la gran diversitat ètnica i cultural del país. Aquest acostament a la realitat s'ha fet més estret gràcies a les entrevistes i grups de discussió per a l'avaluació d'impacte, ja que hem escoltat la veu de diferents experiències. Per això, aquest viatge m'ha aportat una visió més àmplia del món".

 

GALERIA D'IMATGES

 

Més informació

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464