Saltar apartados

La Universitat d'Alacant i el Club Unesco crearan una Càtedra d'Estudis Àrabs i Islàmics

 

 

 

Alacant, 24 de juliol de 2014

Islam, cultura i societat és el nom de la nova càtedra que la Universitat d'Alacant engegarà amb la col·laboració del Club Unesco. L'objectiu és crear recursos acadèmics, intel·lectuals, socials i econòmics enfocats a la recerca, conservació i difusió del patrimoni i la cultura araboislàmics. Un dels promotors de la iniciativa, el catedràtic de la UA en estudis àrabs i islàmics Luis Bernabé, ha explicat que entre els objectius de la càtedra destaca "la posada en valor del patrimoni immaterial i intangible de les civilitzacions islàmiques en les societats modernes i contemporànies, de manera que s'aconseguisca analitzar aquesta realitat des de perspectives molt més obertes i completes".

La Càtedra arranca amb un conveni de col·laboració. En l'acte de signatura han participat Manuel Palomar, rector de la Universitat d'Alacant, José Osuna, president del Club Unesco. Hi han assistit Luis Bernabé, director de la càtedra; Salvador Palazón, subsecretari general de la UA; Francisco Franco, director del Departament de Filologies Integrades, i Sonsoles Garrido, responsable de l'àrea Educació per a Tota la Vida del Club Unesco i coordinadora del Voluntariat Cultural en la UA.

Segons Osuna, "la creació de la nova càtedra convertirà la Universitat d'Alacant en un eix estratègic per a la cultura, el desenvolupament i l'anàlisi de la història i la realitat del món àrab, ja que per la seua situació geoestratègica és un lloc idoni per a crear una xarxa de recerca i desenvolupament metodològic que podria exportar-se a altres universitats". El president del Club Unesco explica, a més, que una de les seues intencions és aconseguir vincular les activitats de la càtedra al món àrab, traspassant fronteres i deslocalitzant tant els cursos com les recerques que s'hi duguen a terme. "Aquest és el nostre criteri de sostenibilitat aplicada a la cultura", sosté. Per la seua banda, Manuel Palomar ha fet pública la intenció de la Universitat de dotar la càtedra amb un espai propi, un lloc visible des d'on coordinar les accions.

Durant l'acte protocol·lari al despatx rectoral, Luis Bernabé ha esmentat l'existència de diversos moviments innovadors o reformistes dins de la cultura islàmica, que viuen i pensen la seua religió des d'altres perspectives menys monolítiques sense una base d'autoritarisme. L'anàlisi d'aquests actius intangibles i la recuperació patrimonial d'altres tangibles disseminats per tot Europa són dues de les bases sobre les quals es vol assentar l'acció de la nova càtedra. En aquest sentit, Benabé ha recordat que hi ha elements culturals i corrents de pensament que van ser transvasades a Europa, moltes d'una forma evident, però d'altres requereixen una anàlisi major. La intenció és recuperar-les, donar-los més difusió i posar-les en valor.

Una de les primeres accions que es podria dur a terme abans de finals d'any és l'organització d'un seminari internacional sobre pensament reformista, en què s'espera comptar amb algunes de les personalitats de major projecció en aquest camp.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464