Saltar apartados

L'estudiant de la UA Roberto Gómez crea un videojoc de futbol adaptat a persones amb paràlisi cerebral

El programari, que potencia, entre d'altres, la capacitat perceptiva i la velocitat de resposta física, serà de lliure accés d'ací a poc.

Alacant, 10 de juliol de 2014


Roberto Gómez, alumne d'últim curs del grau d'Enginyeria Multimèdia de la Universitat d'Alacant, ha creat un videojoc de futbol adaptat a persones amb paràlisi cerebral, que funciona amb polsador de peu, commutador de vareta per a cap i polsador de mà. Els usuaris de l'Associació de Paràlisi Cerebral d'Alacant, APCA, han estrenat aquesta nova eina, que permet que qualsevol jugador tinga les mateixes possibilitats d'accés encara que la seua condició física siga diferent.

De moment, es tracta d'un prototip en què Roberto Gómez i els professors i codirectors del projecte de la UA, Rafael Molina i Carlos Villagrá, han treballat des del passat mes de novembre, que en uns mesos es convertirà en un programari lliure creat a per a persones amb paràlisi cerebral.

L'equip de professionals d'APCA afirma que el videojoc "potencia la planificació estratègica, la capacitat perceptiva i afavoreix l'organització espai-temps i la velocitat de resposta física". Per això, l'ús es pot fer extensible a qualsevol persona amb discapacitat. A més, compleix amb el component lúdic de qualsevol joc, potencia el benestar físic, emocional i la motivació de superació personal d'aquest col·lectiu.

Segons l'experiència de l'estudiant de la UA, "l'acollida d'aquest projecte de finalització de grau en l'Associació ha sigut un èxit, ja que la demo s'ha creat partint de les seues necessitats i preferències". De fet, han sigut els propis xics i xiques d'APCA els qui han triat la temàtica de la interfície i han donat opinions sobre com millorar l'eina.

Es tracta d'un videojoc amb un programari pensat i dissenyat per a persones amb paràlisi cerebral amb una interfície senzilla, desproveïda de distractors i que permet a tots els participants centrar-se en la informació essencial. "Quant a la tècnica, la major dificultat ha sigut filtrar i eliminar els clics involuntaris dels jugadors i substituir el tradicional menú per a triar nova partida, jugador, etc., per un escombratge automàtic d'opcions", aclareix Roberto Gómez.

Fins ara, només un grup reduït d'usuaris havia interaccionat amb un videojoc comercial amb les limitacions d'accés que suposa, per la qual cosa és la primera vegada que s'involucren en l'ús d'aquest tipus de recursos. Les característiques d'aquest videojoc permeten que el grup tinga les mateixes possibilitats encara que la seua condició física siga diferent. Només cal poder accedir a algun tipus de polsador (de peu, palanca de control, commutador de vareta, etc.). "Tots aquests factors contribueixen a fer que el joc supose una oportunitat d'aprenentatge, interacció i oci", insisteixen els professionals d'APCA.

Durant les diferents experiències i proves, s'ha jugat tant individualment com en grup i s'ha observat una molt bona acollida entre els usuaris, que "manifesten la intenció de jugar més vegades". En aquest sentit, l'equip professional ha comprovat que els entusiasma més quan juguen en grup, ja que els permet gaudir de l'oci interactuant amb companys i en la competició.

El projecte ha partit de la iniciativa dels professors de la UA Rafael Molina i Carlos Villagrá d'involucrar els seus alumnes en treballs professionals que donen resposta a necessitats reals de la societat. "És la primera vegada que un alumne o alumna accepta el repte i ha sigut una experiència molt gratificant, el curs vinent presentarem noves propostes a l'alumnat".

Comenta esta notícia en Facebook o en Twitter

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464