Saltar apartados

La UA ensenya a aprendre en un món digital

Mestres i professors aprenen a fer ús de les Tecnologies de la Informació a les aules

Experts en TIC mostren les seues experiències en la utilització de Noves Tecnologies en les aules a la Universitat d'Alacant

 

Alacant, 10 de juliol de 2014

La revolució digital que viu la nostra societat topa amb la manca de cintura de l'administració, en especial pel que fa a l'ensenyament on trobem que els alumnes fan un ús constant de les noves tecnologies en el seu entorn personal, però que desapareix en arribar a l'aula.

El curs d'estiu de la Universitat d'Alacant Com aprenem en un món digital? Els Entorns Personals d'Aprenentatge: Experiències en català, que dirigeixen la professora de la UA, Sandra Montserrat i el professor del col·legi El Valle (Madrid), Pep Hernàndez, ha tingut com a objectiu reflexionar sobre l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) tant per part del professorat com de l'alumnat i presentar experiències d'ús de les TIC en el procés d'aprenentatge.

La professora Sandra Montserrat explica que “els alumnes utilitzen Internet per a cercar informació, per a elaborar-la i compartir-la, un món on la interconnexió i l'accés a la informació és una realitat diària” i es pregunta “si eixe és el seu món, l'escola que és el que fa?”.

La resposta la trobem en aquest curs, en el que la intenció és formar als mestres, professors i també futurs ensenyants d'infantil, primària i secundària en les possibilitats que ofereixen les TIC i en concret en allò què anomenen Entorn Personal d'Aprenentatge (PLE) a través de ponències i experiències.

Montserrat afirma que “l'escola ha de donar resposta a un món canviant i els professionals de l'ensenyament han d'estar preparats, cal unificar l'aprenentatge informal que els alumnes ja fan amb les noves tecnologies al seu abast amb el formal a les aules, per aprofitar totes les seues potencialitats”. “Ara ens trobem en una etapa de voluntarisme de mestres i professors, alguns dels quals aposten per les TIC, però que topen amb uns entorns educatius sense infraestructura o accés a Internet a les aules”.

Al curs han participat experts com el doctor en Ciències de l'Educació de la Universitat de Castelló, Jordi Adell, que ha definit els Entorns Personals d'Aprenentatge i ha defensat col·laboració i el treball en xarxa com a clau en el futur de l'ensenyament. També Jordi Jubeny, assessor tècnic i mestre del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, responsable d'Ensenyament al Consorci per la Normalització Lingüística de Catalunya o Mar Camacho, doctora en Tecnologia Educativa de la Universitat Rovira i Virgili que ha presentat la seua experiència amb l'ús del mòbil a l'aula.

La utilització de les xarxes socials, el portafoli electrònic o els blogs a l'aula són algunes de les experiències TIC que els assistents al curs han pogut descobrir aquests dies a la Universitat d'Alacant.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464