Saltar apartados

El catedràtic de la Universitat d'Alacant, Salvador Forner, presenta demà dimarts en l'Institut Juan Gil-Albert "Canalejas, un liberal reformista"

Luisa Pastor, presidenta de la Diputació, presidirà l'acte en què participarà el rector de la UA, Manuel Palomar

 

Alacant, 5 de juny de 2014

El polític va aconseguir moltes millores per a la ciutat d'Alacant, com és la reforma i ampliació del port, a més de per a Alcoi i altres pobles de la província

El catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, Salvador Forner Muñoz, presenta demà dimarts, dia 3 de juny de 2014, a les 19.00 h, en la seu de l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert, situat en el carrer Sant Ferran d'Alacant (Casa Bardin) el llibre Canalejas, un liberal reformista.

La presidenta de la Diputació Provincial d'Alacant, Luisa Pastor, presidirà l'acte, en el qual l’acompanyarà Manuel Palomar, rector de la Universitat d'Alacant. La presentació del volum serà a càrrec de la catedràtica d'Història Contemporània de la UA, Rosa Ana Gutiérrez.

José Canalejas va mantenir una estreta relació amb la província d'Alacant. El polític va visitar per primera vegada la província l'any 1890, convidat pel llavors alcalde d'Alcoi, per a assistir a les festes de Moros i Cristians. En aquell moment Canalejas era diputat en el Congrés i ja començava a destacar en la política espanyola. Amb anterioritat, havia sigut diputat per la ciutat de Sòria, per Ágreda (Sòria) i per Algesires, sota la forma de “diputat imposat”, denominació que es donava a qui no sent d'un districte electoral era presentat com a candidat per aquest districte. Ateses les ambicions polítiques de Canalejas, li resultava indispensable tenir un districte propi, per a no haver de dependre de les cúpules dels partits. Això ho va aconseguir a Alcoi. En aquesta ciutat entaula amistat amb l'alcalde i altres cercles influents de l'època, i es presenta a les primeres eleccions amb sufragi universal (1891), eleccions en què va eixir elegit diputat per Alcoi. Des d'aquest moment va trobant suport en aquestes terres, sintonitzant amb les forces vives del moment en la província d'Alacant i amb sectors populars. El polític liberal aprofita per a crear a Alacant, València i Castelló una vinculació.

Canalejas aconsegueix moltes millores per a la ciutat d'Alacant, per a Alcoi i per a altres pobles de la província. En concret, a Alacant i per al port aconsegueix reformar-lo i ampliar-lo. Tot això reforça el suport inicial que va tenint.

A Canalejas l’assassina l'anarquista Pardiñas, a Madrid, el 12 de novembre de 1912, quan ja era president del Consell de Ministres, durant el regnat de l'avi del rei Joan Carles I, Alfons XIII. La principal hipòtesi sobre l’assassinat assegurava que l'objectiu de l'anarquista era el rei Alfons XIII, però va canviar d'opinió en trobar-lo. Canalejas va ser dels polítics que més va sintonitzar amb Alfons XIII i la monarquia.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464