Saltar apartados

Manuel Palomar destaca la important tasca de transferència de coneixement que fa el Juan Gil-Albert

La biografia de Forner sobre Canalejas alerta de com els riscos de la ruptura de la solidaritat entre els grans partits dels sistemes bipartidistes generen gran inestabilitat social

 

Alacant, 5 de juny de 2014

"Avui estem de moda en matèria de creació i transferència de coneixement" apuntava ahir Manuel Palomar, rector de la Universitat d'Alacant, en referir-se a Alacant en la presentació del llibre biogràfic de José Canalejas “Canalejas, un liberal reformista”, escrit pel catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, Salvador Forner Muñoz, que es presentava en la seu de l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert, a Alacant. El rector de la Universitat d'Alacant va destacar la importància de comptar amb plataformes per a continuar distribuint el coneixement, com és el cas de l'Institut Alacantí de Cultura, activitat que coincidia amb la notícia de la concessió dels premis Jaume I al científic de la UA Javier García i a l'alacantí Enrique Sentana.

L'acte, que presidia i moderava la presidenta de la Diputació Provincial d'Alacant, Luisa Pastor, amb presentació del volum escrit per la catedràtica d'Història Contemporània de la UA, Rosa Ana Gutiérrez, i exposició del mateix autor, coincideix amb l'actual moment històric, emmarcat en "les noves pràctiques polítiques que s'estan donant o es poden donar en el país", va remarcar el rector de la UA, en moltes de les quals, llegint el llibre, s'aprecia paral·lelismes amb la situació actual de la nostra societat.

Rosa Ana Gutiérrez, catedràtica d'Història Contemporània de la UA, va presentar l'obra de la qual va dir tenir "especial simbolisme per l'estreta vinculació de Canalejas amb la província", atès el seu compromís amb Alcoi i amb la província i per celebrar aquest acte "a escassos metres de la seua estàtua". Gutiérrez va assenyalar Canalejas com a home clau en el període de la crisi de la Restauració i va lloar la tasca del catedràtic Forner, ja que "la biografia és una de les formes d'escriptura més complexes", per haver de disseccionar-ne la trajectòria atenent a la realitat social del moment històric, incloent-hi el tractament psicològic del personatge, que porta a una tensió molt més acusada entre l'individu i la societa.

Salvador Forner va defensar el seu interès pel personatge. "Canalejas va ser un home polític plenament integrat en la Restauració,… perquè es va negar rotundament a qualsevol tipus de reforma constitucional… considerava que entrar en un procés de reforma constitucional… era imprevisible i que no feia falta. La Constitució de 1876 era tan elàstica que Canalejas pensava que amb voluntat política podia satisfer les més àmplies aspiracions de tipus polític, social i econòmic".

Canalejas sintonitzava molt bé amb Alcoi, on existia un sindicalisme molt fort però no socialisme en l'època de les primeres eleccions amb sufragi universal (1891), en les quals va eixir triat diputat per Alcoi.

Algunes reflexions que apunta Forner sobre Canalejas i la seua època són l'enorme dificultat de les reformes des de dins, que un règim es reforme des de dins. Una altra reflexió és "els riscos de la ruptura de la solidaritat entre els grans partits dels sistemes bipartidistes. Fora hi queden sectors que no accepten el sistema. La missió de les forces que estan dins del sistema bipartidista és aconseguir que les forces centrífugues, que estan a dreta i esquerra, s'incorporen o -almenys- no inquieten massa. El perill és que una d'aquestes forces 'coquetege' amb els sectors que queden fora del sistema, fet que suposa un gran element d'inestabilitat". Això és el que passarà, en part, l'any 1909, que va portar al fet que Canalejas fóra cridat a poder pel rei Alfons XIII.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464