Saltar apartados

Palomar tem que el minvament de finançament públic i la necessitat d'obtenir ingressos propis desemboque en 'universitat concertada'

 

En la Cloenda del Curs Acadèmic

Alacant, 5 de juny de 2014

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, ha clausurat el curs acadèmic 2013-14 en un solemne acte celebrat en el Paranimf, en el qual s'ha investit 56 nous doctors de totes les àrees del coneixement. Durant la intervenció, en la qual ha felicitat els nous doctors “per la consecució del màxim títol acadèmic amb el qual es reconeix la capacitat investigadora”, Palomar ha reivindicat, una vegada més, “un marc de finançament suficient i estable sense oblidar els deutes contrets en el curt termini de temps de la crisi i en el deute històric reconegut i diferit”. El rector ha assegurat, parafrasejant Benjamí Franklin, que “no hi ha inversió més rendible que la del coneixement” i ha confessat el seu temor que “ens estiguem encaminant a un sistema universitari públic en el qual la minva de finançament i la necessitat d'obtenir ingressos propis, ens aproxime a una espècie d'universitat concertada, un estrany híbrid que afavorisca una opció d'eixida cap a les universitats privades, finançades i privilegiades directament o indirectament per les administracions, i consentides, en els requisits mínims exigibles, pels poders públics”.

Palomar ha recordat que malgrat ser “la quarta pitjor finançada del país”, segons un informe del CYD (Fundació Empresarial sobre el Coneixement i Desenvolupament), “per la producció científica, la UA ocupa el 10è lloc entre totes les universitats espanyoles en volum i qualitat de recerca i el lloc 12è en sol·licitud de patents internacionals”. “Hem après a apreciar l'austeritat”, ha assegurat, però “el que ens queda per retallar no és el prescindible, sinó que afecta l'os, la medul·la de la nostra activitat i, per tant, al futur de la nostra joventut, dels nostres fills i del nostre propi futur com a país”.

El rector ha tingut unes paraules de record a qui fóra rector de la UA, Ramón Martín Mateo, “a qui recordarem sempre com un dels arquitectes de la consolidació i creixement de la nostra universitat i el nostre campus”. Així mateix, s'ha referit als Premis Jaume I 2014 de Noves Tecnologies i Economia, que enguany han recaigut en el professor de la UA, Javier García, i l'antic alumne, Enrique Sentana, així com al Príncep d'Astúries de Recerca, el doctor honoris causa per la UA, Avelino Corma, als qui ha posat d'exemple necessari perquè es recupere la inversió en recerca. En aquest sentit, ha assenyalat que “les reformes no són necessàriament sinònim de retallades o sacrificis socials”, sinó que “les vertaderes reformes estructurals, en realitat eliminen privilegis i beneficien la majoria”.

 

La màxima distinció al mèrit esportiu per a Pedro Ferrándiz

Malgrat comptar amb més d'un centenar de les més altes distincions al mèrit esportiu, aquesta és la primera vegada que Pedro Ferrándiz rep un reconeixement d'una institució acadèmica, cosa que ell mateix ha destacat com una fita en el palmarès “d’algú que a penes va poder cursar els estudis bàsics”. Excel·lentment glossada la seua figura per la secretària general de la Universitat d'Alacant, Aránzazu Calzada ha destacat “la seua aposta constant per la formació” a través de la Fundació que porta el seu nom. “Va fer de la victòria un hàbit”, ha destacat Calzada, que s'ha referit amb nombroses anècdotes al seu pas per les principals pistes de bàsquet del món, així com a la seua “conversió al bàsquet” on ell mateix assegura “haver vist per fi la llum”.

Ferrándiz, per la seua banda, ha destacat “la seguretat cultural que aporta la Universitat d'Alacant”, una institució que com ha indicat, “era impensable en la meua època on només podien estudiar els fills de la gent amb diners, que havien d'emigrar a altres ciutats”.

El rector ha sigut l'encarregat d'imposar el Llorer d'Or a l'entrenador, “pel seu prestigi excel·lent en l'àmbit esportiu”.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464