Saltar apartados

Benidorm i el turisme llevantí enfront de la demanda d'aigua centren la primera conferència després de la inauguració de Meta en la UA

Manuel Palomar , rector de la UA, Amparo Navarro Faure, vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la UA, Joaquín Melgarejo, director del IUACA, Francisco Santiago Andrés, enginyer director del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, i Daniel Prats Rico, coordinador de les Jornades reben a Luisa Pastor Lillo, presidenta de la Diputació d'Alacant, a la seua arribada a la UA. Detall de la intervenció de Palomar en la inauguració de Meta.

 

Alacant, 18 de juny de 2014

L'arribada del turisme en els anys 60 a la zona llevantina, capitanejat per Benidorm, requeria una demanda important d'aigua. Exemple modèlic de gestió de l'aigua és el que desenvolupa el Consorci d'Aigües de la comarca de la Marina Baixa. Per a parlar d'aquest tema Francisco Santiago Andrés, enginyer director del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, ha impartit la conferència inaugural en la XI Reunió de la Taula Espanyola de Tractament d'Aigües (Meta), que s'està celebrant en la sala de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant aquests dies, sota l'organització de l'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la UA (IUACA), en col·laboració amb el Departament d'Enginyeria Química. La trobada continua fins al 20 de juny.

Per a resoldre el problema hídric va ser necessari resoldre diversos problemes; el legal, el de la cultura de la zona i el de caràcter tecnicoeconòmic. En primer lloc, es va resoldre compartint infraestructures i recursos dels proveïments del canal baix de l'Algar i dels embassaments del castell de Guadalest i Amadorio. En segon lloc, es va desenvolupar el proveïment amb les aigües superficials, fet que es va solucionar mitjançant el sistema de bombament i elevant l'aigua cap al castell de Guadalest. Per a instrumentalitzar aquesta solució es va crear el Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, amb la qual cosa es va haver de millorar la infraestructura hidràulica de l'Algar al castell de Guadalest. En una fase següent es va plantejar aprofitar els recursos hídrics subterranis. El director del Consorci ha sumat un pas més que s'hi ha donat com és l'aprofitament de les aigües residuals. Per a això es va instal·lar la planta depuradora a Benidorm, en una pedrera i de forma perfectament planificada, amb la qual cosa es minimitza l'impacte visual i de les olors.

Abans d'aquesta primera activitat que posa en contacte experts en tractament d'aigües, la trobada l’ha inaugurada Manuel Palomar Sanz, rector de la UA. Acompanyava en l'acte a Luisa Pastor Lillo, presidenta de la Diputació d'Alacant; Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació de la UA; José Mario Díaz Fernández, coordinador de la xarxa Meta, i Daniel Prats Rico, coordinador de les jornades.

Amparo Navarro ha destacat en la seua intervenció el lloc que ocupa, entre els més capdavanters a nivell de recerca el IUACA, tant per la seua multidisciplinarietat com pels resultats en captació de projectes i en divulgació científica sobre el tema de l'aigua. Tant és així que en l'última convocatòria del Programa Estatal d'R+D i orientada als reptes de la societat del Ministeri d'Economia han obtingut millors resultats en captació de projectes.

El president del comitè organitzador, Daniel Prats, ha qualificat de “valenta” l'aposta feta en crear la Comunitat Valenciana una comissió tècnica d'aigua, per a orientar en la política d'aigua. Els temes més destacats que s’estan tractant en la reunió són, segons Prats, Contaminants emergents, Processos de membrana, Regeneració i reutilització, Tractament d'aigües industrials i Colors. Clausuren Meta les dues visites tècniques, una a la depuradora de Benidorm i una altra als aiguamolls del sud d'Alacant, salines de Santa Pola, la Mata (Torrevella) i el Fondo d'Elx, que es desenvoluparan el divendres 20 de juny.

Plànol del Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA en Meta. Francisco Santiago Andrés, enginyer director del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, amb Daniel Prats.

META

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464