Saltar apartados

COSIRES 2014 analitza els perills i aplicacions de les radiacions i com es podrien combatre més eficientment malalties com el càncer

Aquest congrés internacional sobre efectes de la radiació en sòlids organitzat per la Universitat d’Alacant va comptar amb investigadors de tot el món

 

Alacant, 18 de juny de 2014

Del 8 al 13 de juny de 2014 es va celebrar a Alacant el Congrés Internacional sobre Efectes de la Radiació en Sòlids, COSIRES 2014, organitzat per la Universitat d'Alacant. Una trobada que va reunir més de 120 científics de 23 països del món i durant la qual, vuit ponents convidats dels grups més rellevants del món en la simulació dels efectes de la radiació, van mostrar els últims avanços científics. En concret, el professor Jorge Kohanoff, de la Universitat de Belfast a Irlanda del Nord, va explicar les seues recerques sobre el dany produït per la radiació en l'ADN. Aquests estudis, pioners en el camp, van permetre entendre millor els perills que presenta la radiació per als sistemes biològics, així com entendre com es podrien combatre malalties com el càncer de forma més eficient.

La radiació de materials en aplicacions relacionades amb l'energia nuclear va ser un dels temes centrals de la conferència de la professora Kristen Fichthorn, de la Universitat de Pennsylvania als EUA, la qual va comptar amb diversos ponents convidats que tractaven diferents aspectes d'aquest problema.

En aquest sentit, l'investigador Jaime Marian del laboratori de Lawrence Livermore als EUA, va apuntar que elements com l'heli poden canviar les propietats mecàniques d'aquests materials. Aquest fenomen és fonamental en el desenvolupament de centrals nuclears basades en la fusió, l'energia del sol, és un dels grans reptes en la cerca de noves fonts d'energia. Aquest mateix tema el va tractar també l'investigador francès Thomas Jourdan, del centre CEA-Saclay, que va descriure els processos bàsics que ocorren en irradiar acers.

 

Materials radioactius

Un dels majors problemes de les centrals nuclears de fusió, centrals actualment en funcionament, és l'emmagatzematge de forma segura dels materials radioactius generats. Aquest tema el va tractar l'investigador Chris Stanek, del famós laboratori de Los Alamos, als EUA. Així mateix, l'investigador Jean-Marc Delaye, del CEA Marcoule a França, va parlar dels processos de degradació que es produeixen en els materials utilitzats per a l'emmagatzematge d'aquests residus radioactius. Finalment, el professor Nigel Marks, de la Universitat de Curtin a Austràlia, va mostrar simulacions sobre el dany produït en grafit, que és el material utilitzat en moltes d'aquestes centrals com a moderador de la reacció de fissió en cadena.

A més, s’hi van tractar temes relacionats amb la irradiació en altres àmbits. El professor Luis Marqués, de la Universitat de Valladolid, va resumir els avanços en la tecnologia de la implantació en silici, tecnologia que s’està utilitzant des de la creació del primer xip d'un ordinador. En la indústria de la microelectrònica el modelatge i la simulació sempre s'han considerat peces clau per al desenvolupament de noves tecnologies ja que, en entendre els processos fonamentals, es pot reduir tant el cost com el temps de producció.

D'entre les més de 50 comunicacions orals presentades durant COSIRES 2014, es va triar a més la del professor Wen-Sheng Lai, de la Universitat Tsinghua a la Xina, com a ponència convidada. Aquest investigador va mostrar com la nanotecnologia pot ajudar al desenvolupament de materials amb gran resistència a la radiació.

D'altra banda, es van atorgar tres premis als millors plafons presentats per estudiants de doctorat. El comitè internacional va avaluar tant la qualitat científica i la claredat en els plafons, com la presentació d’aquests feta pels estudiants. Les tres estudiants guardonades amb aquests premis van ser Laura Agudo-Mérida, de l'Institut IMDEA Materials de Madrid, l'estudiant E. Harriet Åhlgren, de la Universitat d'Hèlsinki, i l'estudiant María José Aliaga, de la Universitat d'Alacant.

Tots els continents, excepte l'Antàrtica, van estar representats en aquesta edició de COSIRES, amb investigadors d'Austràlia, els EUA, el Canadà, l’Argentina, la Xina, el Japó, la república de Corea, i nombrosos països europeus com França, Regne Unit, Bèlgica, Finlàndia i Suècia, entre altres.

 

Notícia relacionada

La UA reuneix més de 120 investigadors de tot el món per a analitzar els efectes de la radiació en sòlids

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464