Saltar apartados

Experts i empreses participen en la UA amb les seues recerques i tecnologies de tractament en la XI Reunió de la Taula Espanyola de Tractament d'Aigües

Les olors és una novetat que s'incorpora enguany dins de les línies de recerca

Alacant, 17 de juny de 2014

L'Institut Universitari de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant organitza, en col·laboració amb el Departament d'Enginyeria Química, els dies 18, 19 i 20 de juny de 2014 la XI Reunió de la Taula Espanyola de Tractament d'Aigües Meta. Sala de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA.

La Xarxa Meta, Taula Espanyola de Tractament d'Aigües, té com a objectiu posar en contacte els experts en tractament d'aigües, tant d'universitats com de centres de recerca i empreses, amb l'ànim d'exposar les últimes línies generals de recerca que s'estan duent a terme, fomentant el diàleg, la col·laboració i l'intercanvi d'experiències, tècniques i idees. A través d'aquestes accions se cerca ajudar al desenvolupament de la recerca i de les tecnologies en el tractament d'aigües a Espanya, país referent en aquest camp a tot el món.

En la província d'Alacant, i en general en el sud-est de la península, conflueixen circumstàncies que incrementen la problemàtica de l'aigua: escassetat de recursos, desertificació gradual i augment de les necessitats. En conseqüència, és necessari optimitzar els recursos existents, importar recursos externs a través de transferències d'altres conques, i promoure la dessalació i reutilització d'aigües residuals. Durant les jornades, a més d'actualitzar el coneixement sobre les línies de recerca que estan desenvolupant els grups, serà possible conèixer algunes de les actuacions per a gestionar l'aigua que es fan en la zona.

Durant la trobada científica, que comptarà amb representació de 27 universitats i 18 empreses, participaran 40 grups de recerca de tota Espanya, pertanyents tant a universitats com a centres de recerca relacionats amb la temàtica de l'aigua. La reunió està oberta a altres grups externs i empreses privades. Fins avui, el comitè organitzador suma 120 inscrits, 107 comunicacions acceptades, de les quals 40 seran orals i la resta es presentaran en forma de plafó. Presideix el comitè organitzador de Meta Daniel Prats, coordinador de Projectes i Desenvolupament de l'Institut Universitari de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la UA.

Les temàtiques que s’hi tractaran són contaminants emergents, tractaments fisicoquímics, tractaments biològics, processos de membranes, tractaments de llots i residus, regeneració i reutilització, tractaments d'aigües industrials, altres configuracions i processos, aspectes ambientals, aspectes socials i econòmics, i finalment i com a novetat, el tema de les olors.

El programa es divideix en quatre sessions orals i una sessió, prevista per al dijous 19 de juny, en la qual s'exposaran les últimes novetats de les convocatòries de 2014 i 2015 relatives a Horitzó 2020 en temàtica aigua, amb la conferència “Acción por el clima, medio ambiente, eficiencia de los recursos y materias primas”, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) que impartirà Lydia González Fernández, Punt Nacional de Contacte del Repte Social 5-H2020. Aquesta precedirà la taula redona en la qual es debatrà sobre les exigències en la col·laboració empreses-centres de recerca per a la transferència de tecnologia i que comptarà amb la participació d'Ignacio Casals del Busto, director d'R+D i d'Hidraqua i d'AMAEM; Jorge Malfeito Sánchez, director d'R+D i d'Acciona Agua; Domingo Zarzo Martínez, director d'R+D i de Valoriza Agua; i Raquel González Herrero, directora d'R+D i de Red Control.

Destaca la conferència inaugural “La gestión del agua en la comarca de la Marina Baja” a càrrec de Francisco Santiago Andrés, enginyer director del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa. Es tracta d'una gestió modèlica de l'aigua.

Inauguren Manuel Palomar Sanz, rector de la UA; Luisa Pastor Lillo, presidenta de la Diputació d'Alacant; Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació de la UA; José Mario Díaz Fernández, coordinador de la xarxa Meta, i Daniel Prats Rico, coordinador de les jornades el dia 18 a les 9.15 hores.

Per completar el programa es faran el divendres 20 de juny, en paral·lel, dues visites tècniques, una a la depuradora de Benidorm, per a veure el sistema de gestió integral d'aigua de la comarca de la Marina Baixa. Sistemes de regulació i impulsió. Tractament de regeneració de l'ERA de Benidorm; i la segona serà per a veure la gestió de l'aigua en parcs naturals amb explotació industrial, anant als aiguamolls del sud d'Alacant, les salines de Santa Pola, la Mata (Torrevella) i el Fondo d'Elx. Allí es podrà veure in situ com hi ha parcs naturals que presten un servei per a l’aprofitament de l'aigua.

PROGRAMA

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464