Saltar apartados

Investigadors de la UA rehabiliten una de les dues ximeneres industrials que conserva la localitat d'Agost

L'estructura data dels anys 50 del segle XX, està en fase de catalogació com a Bé d'Interès Local i serà reforçada en previsió de qualsevol esdeveniment sísmic

Signatura del conveni. Salvador Ivorra (UA), Francisco Morant (La Esperanza), Juan Carlos Morant (La Esperanza), Juanjo Castellón (alcalde d'Agost)

 

Foto de la ximenera feta per un drone. Autor: Luis Bañón

Alacant, 16 de juny de 2014

Una de les dues úniques ximeneres industrials de fàbrica de rajola, símbol del patrimoni arqueològic industrial, que encara conserva la localitat d'Agost (Alacant) serà rehabilitada, reparada i reforçada gràcies al conveni signat entre el Grup d'Assaig, Simulació i Modelització d'Estructures (GRESMES) de la Universitat d'Alacant i la ceràmica La Esperanza. L'acord ha sigut possible per la intercessió de l'Ajuntament d'Agost, que ha fet totes les gestions perquè es produïsca.

La signatura del conveni, que va tenir lloc dimarts passat, 27 de maig de 2014, s'emmarca dins del Projecte de Recerca finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat “Estudi experimental i numèric del comportament sísmic d'estructures esveltes de maçoneria reforçades amb FRP: disseny d'un procediment de reforç enfront d'accions dinàmiques", que té com a investigador principal el catedràtic del Departament d'Enginyeria Civil de l'Escola Politècnica Superior de la UA, Salvador Ivorra. L’execució es desenvoluparà durant aquest any 2014.

Les dues úniques ximeneres industrials de maçoneria estan datades dels anys 50 del passat segle XX i es troben ara en fase de catalogació com a Bé d'Interès Local, gràcies a l'Ajuntament de la localitat. La ximenera que cal rehabilitar forma part d'una fàbrica de rajola, construïda amb murs de rajola units entre ells per un morter.

Agost és coneguda per la seua terrisseria. En les dècades dels anys 40-50 va derivar cap a la indústria ceràmica de fabricació de rajoles i, més tard, es va dedicar a la producció de teules i un altre tipus de materials de la construcció derivats de l'argila. Aquesta ximenera és part de l'antiga ceràmica de rajoles La Paz, situada en el terme municipal d'Agost, a l'altura del km 6.5 del tram Sant Vicent-Agost de la carretera CV-820.

Actualment, aquesta indústria és la predominant, però ja no es construeixen aquest tipus de ximeneres, sinó que ara són metàl·liques i molt més senzilles de construir.

Salvador Ivorra aclareix que “des del punt de vista de la conservació com a patrimoni solen ser una fita, una referència en el paisatge que ens serveixen per a recordar l'activitat industrial que s'ha fet en algunes zones. Per l’esveltesa i per la completa construcció absolutament manual ens dóna una idea del treball que han realitzat els nostres antecessors”. L'investigador recalca la importància d’aquest treball, ja que en preservar aquest tipus d'estructures es transmet a futures generacions una part d'aquest patrimoni, del qual “solament som marmessors que han de garantir-ne la integritat perquè puguen conèixer-se aquestes tipologies estructurals, les tècniques constructives i els materials que es van usar per a construir-les”.

Aquest tipus de ximeneres solen ser representatives i es troben conservades en moltes localitats; a Alacant, per exemple, l'equip va fer una intervenció per a conservar dues ximeneres en la zona de l'antiga fàbrica de Farines Buford, avui en plena zona de desenvolupament urbà d'Alacant.

La ximenera d'Agost serà, a més, reforçada davant la possibilitat d'un esdeveniment sísmic utilitzant fibres de vidre. D'igual forma, el grup investigador es planteja desenvolupar una metodologia per a reforçar aquest tipus d'estructures. Moltes d’aquestes es troben en places, en casos urbans, que en el cas d'un esdeveniment sísmic podria no solament danyar l'estructura, sinó també els edificis existents al seu voltant.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464