Saltar apartados

La UA acull el dimecres 25 el XVI Congrés Nacional de Tecnologies de la Informació Geogràfica en la Universitat d'Alacant

En aquest congrés, que s'inaugura el 25 de juny al MACA, s'hi tractaran aspectes turístics i jurídics

 

Alacant, 20 de juny de 2014

Tots usem les tecnologies de la informació geogràfica en la nostra vida diària: per a desplaçar-nos amb cotxe i saber quina ruta hem de seguir, per a escollir restaurant o hotel, quan aprofitem els avantatges d'eines com Tripadvisor, que facilita opinions d'usuaris, localitza vols, etc. En aquests casos, es tracta d'aplicacions per a la gestió geogràfica o geoportals, que són una realitat gràcies a la sinergia entre el treball dels geògrafs, creadors de la cartografia, amb la Web 2.0 i les xarxes socials, per a les quals es demana com més més la participació del ciutadà. La temàtica turística és la novetat del XVI Congrés de Tecnologies de la Informació Geogràfica (TIG), que se celebra a Alacant del 25 al 27 de juny de 2014 i comptarà amb la presència de més de 200 assistents.

Un nombrós grup d'experts, entre els quals hi ha científics, professionals i representants d'institucions i empreses, es reunirà per a tractar els últims avanços en l'àmbit de les tecnologies de la informació geogràfica. S'hi posarà en relleu el paper transversal i integrador de matèries estratègiques per al desenvolupament econòmic i social del nostre país, com ara els recursos naturals, el territori, el turisme i els serveis al ciutadà, entre d'altres. Aquesta visió integradora evidencia la necessitat que geògrafs, biòlegs, geòlegs, físics, matemàtics, enginyers, arquitectes i altres experts treballen junts per a garantir que aquestes tecnologies s'utilitzen eficientment i contribuïsquen a promoure una nova cultura del territori. És el cas de la interdisciplinaritat que fomenten matèries com la geomàtica, en la qual participen geòlegs, informàtics, biòlegs, experts en comunicació, etc. 
Tot i ser un esdeveniment d'abast estatal, arriba al context de l'Amèrica Llatina. Aquesta trobada ha sigut promoguda pel Grup de Recerca de TIG de l'Associació Espanyola de Geògrafs (AGE), el Col·legi de Geògrafs d'Espanya, el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i, des de la Universitat d'Alacant, l'Institut Interuniversitari de Geografia, el Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, l'Institut Interuniversitari de Turisme, la Universitat Permanent i la Facultat de Ciències.

Les tecnologies de la informació geogràfica són molt útils no solament per als ciutadans, sinó per a les empreses, a les quals aporten una informació bàsica que els permet detectar temes com el posicionament en internet del seu grup i rebre assessorament d'imatge en la xarxa. Les quatre línies temàtiques del Congrés són teledetecció i SIG en els estudis de paisatge i medi ambient, geomàtica: desenvolupament d'aplicacions i innovació, la informació geogràfica al servei del ciutadà: didàctica i aplicacions, i tecnologia i informació geogràfica en turisme i en l'estudi de les activitats d'oci. Hi haurà conferències plenàries, seminaris, presentació de comunicacions i pòsters, tallers i exposicions. 
Els registradors de la propietat també fan ús de les tecnologies d'informació geogràfica per a elaborar les seues dades de cadastre, registre, propietat, etc. Per aquest motiu, la qüestió jurídica tindrà una activa participació en el Congrés, que compta amb el patrocini del Col·legi de Registradors de la Propietat d'Espanya, el Consell General del Notariat i el Col·legi de Geògrafs. 
L'acte d'inauguració tindrà lloc el 25 de juny, a les 18.30 h, al Museu d'Art Contemporani de Alacant. Està prevista l'assistència del rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar; l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo; el vicepresident de la Generalitat Valenciana, José Císcar; la presidenta de l'Associació de Geògrafs d'Espanya (AGE), Carmen Delgado Viñas, i el president del Congrés, Alfredo Ramón Morte. 
Cal destacar el taller que l'empresa de publicitat Publiaescala farà el 27 de juny a les 16.00 h, consistent en una demostració de realitat virtual amb ulleres, amb les quals es reproduirà l'interior d'una filà de moros i cristians d'Alcoi, que compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València (campus d'Alcoi). Aquesta activitat estarà també present durant les sessions de pòsters, al vestíbul de l'aulari II. 
La clausura tindrà lloc el divendres 27 de juny, a les 20.30 h, a la sala d'actes de l'aulari II, amb la presència d'Antonio Gil Olcina, rector honorífic de la Universitat; Luisa Pastor Lillo, alcaldessa de Sant Vicent del Raspeig i presidenta de la Diputació d'Alacant; Joan Carles Ollé Favaró, vicepresident del Consell General del Notariat i degà del Col·legi Notarial de Catalunya; Antonio Giner Gargallo, vicedegà del Col·legi de Registradors d'Espanya i registrador a Terrassa, i Antonio Prieto Cerdán, president del Col·legi Nacional de Geògrafs. 

El còctel de gala, que tindrà lloc pati d'armes del castell Santa Bàrbara el 26 de juny, precedirà al lliurament de premis dels concursos de pòsters de les comunicacions presentades al Congrés. Les diverses activitats programades es desenvoluparan a l'aulari II de la Universitat d'Alacant (sala d'actes, aules, aules d'informàtica i en la zona Trànsit per a les exposicions).

Exposicions
A part de les activitats purament acadèmiques i científiques, el Congrés du al campus universitari de Sant Vicent del Raspeig l'exposició de l'Atles Nacional d'Espanya i l'exposició "Saragossa mapa a mapa", que s'inauguraran el dia 26 i romandran al vestíbul de l'aulari II fins al pròxim 15 de juliol de 2014. La primera exposició mostra les novetats del nou atles espanyol, una informació a la qual es pot accedir mitjançant bases de dades i a través d'Internet, cosa que permet personalitzar les dades. "Saragossa mapa a mapa" permet saber on vivim, quins serveis tenim en un radi d'acció pròxim i com moure'ns cap on estan, cosa que comporta una manera de conèixer, gaudir i viure la ciutat i ajudar a projectar-la millor. Compta amb diverses classes de mapes: destinats al públic universitari especialitzat i altres més pròxims al ciutadà mitjà, que, a més, té la possibilitat d'intervenir i redibuixar la ciutat".

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464