Saltar apartados

El Grup de Recerca Humanisme-Europa de la UA lliura el seu V Premi Juan Andrés al professor Miguel Català

L'acte tindrà lloc el dilluns 30 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Valenciana

 

Alacant, 27 de juny de 2014

El Grup de Recerca Humanisme-Europa de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant lliurarà, el dilluns 30 de juny, el V Premi Juan Andrés d'Assaig i Recerca en Ciències Humanes a Miguel Catalán, professor d'ètica i política de la Universitat UCH-CEU, per l'obra Ética de la verdad y de la mentira.

La concessió del premi, que du el nom de l'humanista en literatura universal i comparada, es va resoldre el passat mes de maig i s'atorga a una reflexió o recerca en el camp de les ciències humanes, en funció del relleu i originalitat de l'objecte d'estudi o del mètode.

L'acte de lliurament tindrà lloc en la Biblioteca Valenciana, a les 18.30 h, amb assistència de representants de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, Juan Mesa, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant; Antonio Duato, doctor en ciències polítiques i editor; José Montoya, catedràtic de la Universitat de València, i Pedro Aullón de Haro, director del Grup de Recerca Humanisme Europa. En l'acte es presentarà el llibre corresponent al premi de l'any passat: Religión y globalización, del professor Xabier Pikaza.

Miguel Catalán
Miguel Catalán (València, 1958) és doctor en filosofia i professor d'ètica i política de la Universitat UCH-CEU de València. Entre les seues obres filosòfiques destaquen Pensamiento y acción i La ética de la democracia, recentment publicada (Madrid, Verbum), així com els llibres de pensament breu El sol de medianoche (2001) i La nada griega (2013). Catalán va ser distingit en 2005 amb el Premi Nacional de Recerca Ángel Herrera, pel seu treball en l'àmbit de les ciències socials. Ha rebut altres distincions i premis diversos, com el Gil-Albert, l'Alfons el Magnànim i el de la Crítica Valenciana. Ha traduït obres de Karl Kraus, Friedrich Nietzsche, Marcel Proust, John Ruskin, Ambrose Bierce i John Dewey. La seua dedicació al problema de la veracitat i l'engany, que defineix els últims vint anys del seu treball de recerca du el títol general de Seudología i va començar amb un tractat general sobre l'engany titulat El prestigio de la lejanía (Ronsel, 2004). El segon volum de Seudología s'anomena Antropología de la mentira (Muchnik, 2005); el tercer volum és Anatomía del secreto (Muchnik, 2008) i el quart La creación burlada (Verbum, 2012). El cinquè volum, La simulación del mundo, apareixerà en Siruela l'any pròxim.

El sisè volum, Ética de la verdad y de la mentira, aborda amb innovadors resultats el tema de la licitud moral de la mentida i planteja el problema del rigorisme de la veritat que ha caracteritzat el pensament d'Occident i l'islam des d'una perspectiva transcultural, que troba en la base religiosa comuna a jueus, cristians i musulmans el fonament de l'actual valoració de l'engany. Expressat amb paraules de l'autor, "abans de ser considerada una virtut perfecta pels filòsofs morals, la veracitat va ser un manament religiós, la transgressió del qual implicava la perdició de l'ànima. La mentida fou així un pecat que va arribar al judaisme a través de la religió iraniana i després es va estendre per les tres religions del Llibre fins a arribar als nostres dies transformada, però alhora vigent".

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464