Saltar apartados

La Cervantes dedica un portal a la Fundación Barcenillas

Ofereix una selecció, en format digital i d'accés lliure, de la biblioteca privada de l'editor i bibliòfil Francisco Pérez González

Alacant, 26 de juny de 2014

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes ha inaugurat avui un portal institucional dedicat a la Fundación Barcenillas que ofereix una selecció, en format digital, d'una de les col·leccions privades més importants, d’entre les especialitzades en l’Amèrica Llatina, la de l'editor i bibliòfil Francisco Pérez González.

 

Llibreter, editor, bibliòfil

Conegut com Pancho, Francisco Pérez González va nàixer a Argentina en 1926, al si d'una família emigrada des de la vall de Cabuérniga (Cantàbria). Començà com a llibreter per a passar, més endavant, a l’edició, àmbit en què fundaria les editorials Taurus, amb l'assagista colombià Rafael Gutiérrez Girardot, i Santillana, amb Jesús de Polanco.

L'activitat de Francisco Pérez González com a empresari cultural i de la comunicació va ser molt intensa: president de l'Agrupació Nacional de Llibreters i de la Federació de Gremis d’Editors d'Espanya, fundador del Grup Iberoamericà de la Unió Internacional d'Editors, principal impulsor del I Saló Internacional del Llibre Liber, promotor de la Fira del Llibre de Buenos Aires, membre dels consells d'administració de Timón, PRISA, El País, Cadena SER i Sogecable i vicepresident de la Fundació Santillana.

 

Biblioteca de la Fundació Barcenillas

Doctor honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, Pancho va crear la Fundación Barcenillas en 2006 i la va dotar amb una de les millors biblioteques privades espanyoles sobre Iberoamèrica, composta pels volums que va reunir al llarg d’innombrables viatges per l'Amèrica hispànica i completada amb dues col·leccions personals: les dels seus amics Gutiérrez Girardot i Pedro Laín Entralgo. El fons conté més de 12.000 documents, entre monografies, publicacions periòdiques, material audiovisual, material gràfic i documents d'arxiu, en què destaquen els de temàtica humanista (literatura, lingüística, història, política i sociologia).

El nou portal de la Cervantes inclou una selecció d'obres en format digital i comporta un avanç en la col·laboració entre la Fundación Barcenillas i la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que s'estendrà així mateix al desenvolupament d'activitats de la Càtedra Vargas Llosa.

 

Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va constituir en 2001 i el seu patronat està presidit per Mario Vargas Llosa (premi Nobel de Literatura en 2010). La Fundació gestiona la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Càtedra Vargas Llosa i el Centre de Competència en Digitalització Impact. La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (www.cervantesvirtual.com) va nàixer en 1999 per iniciativa de la Universitat d'Alacant, el banc Santander, a través de la Divisió Global Santander Universitats, i la Fundación Botín. Actualment ofereix lliure accés en línia a més de 170.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques de Recerca.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464