Saltar apartados

La Universitat d'Alacant i l'empresa MEJISA desenvolupen tecnologia per a l'elaboració i desinfecció d'orxata amb llum ultraviolada

 

Alacant, 30 de juny de 2014

La Universitat d'Alacant i l'empresa Mecánica Jijonenca S.A. (MEJISA) han desenvolupat un projecte conjunt per a elaborar un innovador sistema de desinfecció d'orxata basat en llum ultraviolada.

Mecànica Jijonenca S.A. és una empresa amb seu a Xixona (Alacantí), que té com a principal activitat fabricar maquinària per als sectors de gelats artesans, torrons, dolços i tractament de l'ametla. L'any 2012 va subscriure un contracte de recerca dirigit per José Luis Todolí, director del grup de recerca Anàlisi de Polímers i Nanomateriales, per a dur a terme el projecte Desenvolupament de desinfecció de la xufa i orxata per mitjà de tecnologia, executat en col·laboració amb Salvador Maestre Pérez i Juan Pedro Díaz Gómez. Fruit d'aquesta iniciativa, finançada per MEJISA, es van obtenir resultats interessants per a l'explotació comercial que van ser protegits per la Universitat d'Alacant mitjançant patent.

El mètode més habitual de desinfecció de xufa en l'elaboració de l'orxata es basa en l'ús d'hipoclorit sòdic (lleixiu) per a la destrucció dels microorganismes patògens. Una vegada elaborada l'orxata, ja no es pot desinfectar. La invenció patentada consisteix en un dispositiu d'emissió de radiació ultraviolada per a desinfectar aliments líquids opacs, que permet una elaboració més ràpida i sostenible d'orxata. Així, es redueix el risc d'exposició a productes químics tòxics per part dels consumidors i s'allarga la vida útil d'aquest aliment, ja que després d'elaborat pot ser sotmès al tractament de desinfecció tantes vegades com calga. El producte final té un alt nivell de qualitat que s'adequa a les necessitats dels orxaters artesans.

El desenvolupament d'aquest projecte ha comportat un important salt tecnològic per a la Universitat i permetrà desenvolupar nous sistemes de desinfecció en els processos d'elaboració d'altres aliments, com ara líquids alimentaris o productes càrnics.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464