Saltar apartados

La Revista "Geographos" de la UA adverteix en un article sobre els perills que impliquen la globalització i les TIC per al medi rural

Un article de recerca alerta sobre els riscos que la globalització i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació impliquen per al medi rural i el seu desenvolupament

Alacant, 11 de juny de 2014

La globalització i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) estan provocant major exclusió en el medi rural degut, en part, a l'augment en la bretxa digital entre els espais rural i urbà. L'aposta pel sector turístic dins del medi rural, emparat en el concepte de multifuncionalitat, està provocant el desistiment en la promoció de l'activitat agrícola tradicional.

L'autora de l'estudi, Rosa María Jiménez Abad, assenyala la localització aïllada dels allotjaments turístics i les característiques de la societat de la informació com a aspectes que obliguen a centrar esforços per a reduir la bretxa digital existent entre els espais rural i urbà. Hi conclou que si no s'hi apliquen estratègies per a augmentar l'accés i ús de les TIC, i s'utilitzen aquestes per a fomentar un turisme al marge de l'activitat agrícola tradicional, difícilment s'estarà contribuint al desenvolupament rural. Per a exemplificar aquesta bretxa digital l'autora ha pres les dades de la comarca valenciana del Comtat.

L'estudi fa un repàs a les polítiques agrorurals comunitàries i els diferents fons de finançament, incideix en els efectes de la globalització i les conseqüències per a les grans multinacionals, i aventura la difícil definició del medi rural davant la generalització i implantació de les TIC. Jiménez Abad afirma que “l’agricultura ha de continuar sent l'element essencial i distintiu del medi rural…” i critica l'excessiu suport que es dóna al turisme rural enfront del que es dóna a altres mesures, com les relacionades amb el foment de l'artesania i serveis, o la valorització i comercialització de productes agraris.

Sobre el turisme rural adverteix que té riscos, com és l'especulació en el mercat del sòl, i pot acabar en grans desequilibris. L'autora afirma que és molt complicat aconseguir que els habitants del medi rural siguen els vertaders protagonistes de les pràctiques turístiques, que no es vegen amenaçats els recursos ecològics i que el turista trobe aquesta forma turística basada en l'experiència.

L'article científic “Globarrulalización: cómo el medio rural se ve afectado por la Globalización y las TIC”, escrit per Rosa María Jiménez Abad, ha sigut publicat en el número 56 de la revista Geographos, que edita el Grup Interdisciplinari d'Estudis Crítics i d'Amèrica Llatina-GIECRYAL de la Universitat d'Alacant. Jiménez Abad pertany al Grau en Geografia i Ordenació del Territori de la UA.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464